Hlavní obsah

Pumpařku zavraždili pro třináct tisíc. Policie řekla, jak dopadla dvojici lupičů z Nelahozevsi

Tisková konference policie k dvojici zadržených v případu vraždy pumpařky v Nelahozevsi, během ní policie hodnotí i loňský rok.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Policisté v pondělí večer zadrželi dva podezřelé z loňské prosincové vraždy obsluhy benzinové stanice v Nelahozevsi.

Článek

Policie potvrdila, že v pondělí zadržela dvojici podezřelých z loupežné vraždy pumpařky v Nelahozevsi. Jde o muže ve věku 32 a 26 let. Starší je stíhaný pro trestný čin vraždy, za což mu hrozí až 25 let nebo výjimečný trest, druhý pro loupež, kde je trestní sazba v rozmezí 2 až 10 let. Podezření, že by jedním z lupičů mohla být žena, se tak nakonec nepotvrdilo, přestože policie s touto verzí na začátku vyšetřování také pracovala.

Policie popsala i časovou osu zásahu, vše probíhalo následovně. Akce začala v pondělí ve čtyři hodiny odpoledne. V 18:10 zadrželi policisté v Kralupech nad Vltavou prvního podezřelého, jde o mladšího z dvojice. Druhý pachatel byl zadržený krátce po osmé večer v řadovém domu ve Vojkovicích na Mělnicku. V tomto případě zasahoval Útvar rychlého nasazení, protože se policie obávala, že muž je ozbrojený.

K dopadení pomohla policii také veřejnost. „Děkujeme veřejnosti za její poznatky, bylo jich víc než tři sta,“ uvedl na tiskové konferenci vedoucí odboru obecné kriminality ve Středočeském kraji Aleš Pavlík. Policii při vyšetřování velmi pomohly také kvalitní kamerové záběry z benzinové pumpy. „Není to úplně běžné, někdy jsou na místě dokonce jen makety kamer,“ dodal Pavlík.

Vražda pro třináct tisíc

Veřejnost zaujala zvláštní chůze jednoho z lupičů. „Od veřejnosti jsme měli na toto téma mnoho poznatků, některé jsme rovnou zamítli. Šlo například o učitele arabského tance,“ řekl Pavlík.

Policie zatím v souvislosti s případem nezacházela do větších detailů. Potvrdila, že z benzinové pumpy si muži odnesli deset tisíc korun v hotovosti a cigarety v ceně zhruba tří tisíc. „Jsme v počátku stíhání, tyto věci nyní komentovat nebudeme,“ uvedl Pavlík s tím, že již podali návrh na vzetí do vazby, o té nyní bude rozhodovat soud v Mělníce.

Dvojice zadržených zatím odmítá vypovídat. Proč starší z lupičů ženu zastřelil, přestože se před ním snažila skrýt, policie také zatím nevysvětlila. Potvrdila však kriminální minulost obou mužů. „Provedli jsme pátrání mezi osobami s kriminální minulostí a v tomto prostředí jsou dobře známí,“ uvedl Pavlík. Že by dvojice měla na svědomí jiné přepadení, policie nepotvrdila.

Reportér Seznamu popisuje, jak se smrtelný útok na osmapadesátiletou pumpařku odehrál:

Reportáž Hanuše Hanslíka z místa činu.Video: Hanuš Hanslík

Podle deníku Právo je jedním ze zadržených David Š. Dvaatřicetiletý muž údajně několik měsíců žil s partnerkou v řadovém domku ve Vojkovicích, který je od místa loupeže vzdálený pouze několik kilometrů. Podle starostky Jany Koberové v obci neměl trvalý pobyt. Policisté muže v pondělí večer odvedli z bytu v rekreačním areálu u bývalé pískovny, kde soukromý provozovatel dostavuje řadový dům. Podle starostky v lokalitě bydlí lidé, kteří nejsou v obci hlášeni k trvalému pobytu a nemusejí s ní přijít do styku.

Druhým podezřelým je podle informací televize Nova Ivan H., kterého policie zadržela v Kralupech nad Vltavou. Jeho partnerka před časem oznámila na sociální síti, že čeká dítě.

Podle dostupných informací zadržení svalují smrtelnou střelbu jeden na druhého. Policie nejdřív dopadla jednoho z nich, ten následně svého druha udal. To však policie na tiskové konferenci nepotvrdila.

Osmapadesátiletá čerpadlářka byla zavražděna při loupežném přepadení 3. prosince. Pachatelé ji zastřelili přes zavřené dveře, přestože se nebránila, naopak se před nimi chtěla schovat a utekla do zadní místnosti čerpací stanice.

Po vraždě zrušila nelahozeveská čerpací stanice noční provoz. Podle jejího majitele by mělo zadržení dvou podezřelých nynější obsluhu uklidnit. „Určitě je to skvělé,“ komentovala dnešní oznámení policie pracovnice pumpy Lada Burdová. Nepředpokládá ale, že noční provoz bude obnoven.

Starosta Nelahozevsi Jakub Brynda vnímá zadržení podezřelých pozitivně. „Doufám, že to jsou oni a že tu kapitolu budeme moci uzavřít, protože to byla tragédie,“ řekl Brynda. Lidé podle něj při hovorech často kroutili hlavou nad motivem.

Reklama

Související témata:

Doporučované