Hlavní obsah

Žena zavolala policii na černocha pozorujícího ptáky. Ohrožuje mě, tvrdila

Video hádky, které natočil Christian Cooper a následně sdílel na svých sítích.Video: AP

 

Reklama

Žena v newyorském Central Parku zavolala policisty na Afroameričana poté, co ji opakovaně požádal, aby si připnula psa na vodítko. Kvůli incidentu, který se rychle rozšířil na internetu, přišla o práci i o psa.

Článek

Sedmapadesátiletý Christian Cooper pozoroval v pondělí ráno ptáky v odlehlé části Central Parku. V širokém pásmu zarostlém divokou vegetací, které se nazývá Ramble, jich žije až 230 druhů. I to je jeden z důvodů, proč musí být mazlíčci v této oblasti na vodítku. Když si všiml volně pobíhajícího psa, šel proto klidně požádat jeho majitelku, aby si ho k sobě přivázala.

Podle Amy Cooperové, jež má shodou náhod stejné příjmení jako muž, na kterého slovně zaútočila, vyběhl najednou z křoví cizí člověk a začal na ni křičet, aby si psa připnula na vodítko. Tím začala hádka, jejíž video později na internetu zhlédly desítky tisíc lidí a díky kterému byla žena identifikována.

Ve videu je slyšet, jak Cooper ženu žádá, aby se k němu nepřibližovala. Ta ho nejprve okřikuje, aby ji přestal nahrávat, posléze změní taktiku a začne mu vyhrožovat, že zavolá policii a řekne jí, že ji ohrožuje muž afroamerického původu. Žena policii skutečně zavolá a se stoupající hysterií v hlase jí oznámí, že ji a jejího psa na životě ohrožuje nějaký Afroameričan. Žádá proto, aby policie okamžitě přijela. Ve videu je také vidět, jak během telefonického hovoru zápasí se svým psem, kterého se jí nedaří držet a připnout na vodítko. Podle některých uživatelů sociálních sítí ho přímo týrá.

Newyorská policie nevznesla žádné obvinění, protože když na místo dorazila, nikdo tam nebyl. Zpětným zjištěním také dospěla k závěru, že došlo pouze ke slovní hádce. Cooper pokračoval ve sledování ptáků, video posléze nahrál na svůj Facebook a jeho sestra ho přidala na svůj Twitter, odkud se začalo šířit do celého světa.

Amy Cooperová později tvrdila, že to vypadalo, jako kdyby jí chtěl neznámý muž ublížit. Řekl prý: „Pokud si budete dělat, co chcete, tak já také.“ Nadšený ornitolog to ale pro CNN vysvětlil jinak. „Nosím s sebou psí pamlsky, a pokud vidím volně pobíhajícího psa, nabídnu mu jeden. Majitelům psů vadí, když je krmí někdo cizí a psa si pak hned připnou. Stejnou strategii jsem chtěl uplatnit i teď.“

„Když Chris začal nabízet pamlsky mému psovi a konfrontoval mě v oblasti, kde nebyl nikdo jiný, a řekl, že ho nebudu mít ráda za to, co teď udělá, předpokládala jsem, že jsme ohroženi. I proto, že si naše setkání začal nahrávat,“ uvedla Cooperová pro deník The New York Times. „Měl ale právo po mně vyžadovat, abych si psa připnula. Jsem si dobře vědoma bolesti, kterou způsobil špatný odhad situace a necitlivé výroky o rase. Nikdy bych si nemyslela, že budu středem podobného incidentu,“ dodala.

Veřejně se omluvila i v rozhovoru pro CNN. „Nejsem rasistka. Nechtěla jsem tomu muži nijak ublížit. Nechtěla jsem ublížit ani afroamerické komunitě,“ uvedla.

Celý incident měl pro Cooperovou i přes její omluvu velice nepříjemnou dohru. Zaměstnavatel ji po prošetření celé události propustil z práce. „Ve Franklin Templeton netolerujeme žádnou formu rasismu,“ uvedla společnost na svém Twitteru. Žena také po kritice svého chování k psovi mazlíčka vrátila do útulku, ze kterého si ho před několika lety adoptovala. „Můj život je v troskách,“ řekla CNN.

„Natočil jsem to, protože mi přišlo důležité celý incident zdokumentovat,“ vysvětlil pak Cooper. „Bohužel žijeme v době Ahmauda Arberyho, kdy je na černochy pohlíženo jako na terč. Tato žena si myslela, že toho využije, a já jsem se rozhodl, že to tak nenechám.“

Případ Ahmauda Arberyho

Arbery přišel o život 23. února nedaleko svého bydliště v Brunswicku v jihovýchodním státě Georgia. Arbery si šel zaběhat, když jej konfrontovali a později zastřelili dva policisté, kteří jej považovali za pachatele dřívějšího vloupání. Kolem případu se dlouho nic nedělo, zlom přineslo až video z posledních vteřin života mladého Afroameričana, které na sociálních sítích šířilo mnoho celebrit. O dva dny později skončili ve vazbě 64letý bývalý policista Gregory McMichael a jeho 34letý syn Travis. V polovině května pak policie zatkla třetího muže, Williama Bryana, který osudné video natočil. Celý incident vyvolal u veřejnosti velké rozhořčení kvůli rasismu, kvůli kterému dochází často a zbytečně k násilným činům vůči černošské komunitě.

„Jsem jedním z mála Afroameričanů, kteří pravidelně chodí pozorovat ptáky do oblasti Ramble. Vždy jsem si byl vědom toho, že když se plazím za keřem, abych spatřil nějakého vzácného ptáka, a držím v rukou kovový předmět (dalekohled), budu při tom vnímán jinak než bílý muž, pokud na místo dorazí policie,“ vysvětlil.

„Vzniklo kolem toho šílenství, které je mi nepříjemné. Chceme sice změnit vnímání společnosti, které vede k podobným nešťastným incidentům, ale nejsem si jistý, zda k tomu pomůže zničený život jedné mladé ženy,“ uvedl Cooper smířlivě pro deník The New York Times.

Reklama

Související témata:

Doporučované