Hlavní obsah

Ženská síla v Pobaltí. Estonsko bude mít po prezidentce zřejmě i premiérku

Foto: Profimedia.cz

Prezidenka Kaljulaidová (vlevo) pověřuje Kallasovou sestavením nové vlády.

Reklama

Estonská prezidentka pověřila šéfku hlavní opoziční strany, aby sestavila novou vládu poté, co premiér a jeho vláda podali demisi. Země tak bude po první prezidentce mít možná i první premiérku.

Článek

Sestavením nové vlády v Estonsku byla pověřena Kaja Kallasová, předsedkyně středopravicové Estonské reformní strany (Eesti Reformierakond). Má na to podle estonské prezidentky Kersti Kaljulaidové dva týdny.

Hlava pobaltského státu doporučila Kallasové, aby si pospíšila. Estonsko se musí podle prezidentky rychle postavit ke zhoršující se covidové a ekonomické situaci.

„Estonský lid i já očekáváme, že se naše země rychle dočká aktivní a kompetentní vlády, která se soustředí na pandemii a ekonomickou situaci. A také, že udělá naše životy lepšími,“ řekla prezidentka v prohlášení poté, co se s Kallasovou sešla.

Premiér Jüri Ratas se svou vládou podali demisi ve středu. Stalo se tak poté, co se klíčoví politici z jeho strany zapletli do korupčního skandálu. Mělo jít o výstavbu v oblasti přístavu v hlavním městě Tallinn.

Ratas vedl od dubna 2019 koalici složenou ze tří stran: jeho středolevicové Estonské strany středu (Eesti Keskerakon), nacionalistické EKRE a konzervativní strany Pro Patria Union. Poté, co premiér oznámil rezignaci, začaly všechny tři strany separátně vyjednávat o sestavení vlády nové.

Ve čtvrtek například ohlásila strana Kallasové, tedy Estonská reformní strana (Eesti Reformierakond), začátek jednání s Estonskou stranou středu.

V Estonsku musí koalice přesáhnout hranici poloviny ze 101 křesel v parlamentu.

První premiérka v historii

Podle estonské veřejnoprávní stanice ERR by mohla být nová vláda jmenovaná 25. ledna. Té by měla šéfovat právě Kallasová.

Bude to pro ni znamenat již druhý pokus o sestavení vlády. Před dvěma lety se jí nepodařilo sestavit vládu, ve které by koalici vedla její strana.

Pokud vládu sestaví, stane se tak první předsedkyní vlády v zemi, která získala nezávislost v roce 1991 po pádu Sovětského svazu. Kallasová je právnička a bývalá zákonodárkyně Evropského parlamentu, třiačtyřicetiletá dcera Siima Kallase, jednoho ze zakladatelů její strany a bývalého premiéra Estonska.

Reformní strana usiluje o sestavení nové fungující vlády, ale nepodceňovala bych ochotu současných koaličních stran pokračovat za každou cenu společně. Vláda padla, ale bohužel koalice stále existuje,“ napsala Kallasová ve středu na Twitter.

Reklama

Související témata:

Doporučované