Hlavní obsah

Ženský basketbal jako vzor i varování. Satoranský je jako Horáková, říká trenér vicemistryň světa

TÝM. Takové slovo podle všech členů české basketbalové reprezentace nejlépe vystihuje výběr trenéra Ginzburga. (Foto: ČBF/Václav Mudra)

Reklama

Český mužský basketbal stojí na prahu historické události. Už samotný postup do osmifinále je skvělým výsledkem, úspěch v dnešním utkání proti Řecku a proklouznutí mezi nejlepších osm týmů světa by se rovnalo zázraku. Takovému, jaký v roce 2010 předvedla na domácím mistrovství světa reprezentace žen.

Článek

Rok 2010, přelom září a října. Česko mělo stále v živé paměti nečekaný úspěch českých hokejistů, kteří na světovém šampionátu v Německu slavili po pěti letech zisk zlatých medailí. A do toho další sportovní pecka. Ženský basketbalový tým nepatřil na mistrovství světa v Brně a Karlových Varech mezi favority. Přesto se národní družstvo probilo až do finále, kde podlehlo ve fantastické atmosféře Spojeným státům americkým 69:89. „Před turnajem jsme si tenkrát říkali, že nebudeme jezdit výtahem, ale půjdeme krok po kroku. Neuvažovali jsme tak, že by byl náš jasný cíl například postup do čtvrtfinále. Chtěli jsme hlavně lidi v Česku pobavit a hrát pohledný basketbal. Myšlenky na to, že bychom hráli finále, jsme na začátku šampionátu rozhodně neměli,“ vzpomíná tehdejší trenér vicemistryň světa Lubor Blažek.

Foto: Profimedia.cz

Eva Vítečková, Tereza Pecková a Petra Kulichová utěšují po zisku stříbrných medailí na domácím MS dojatého trenéra Lubora Blažka.

Ohlas, jaký má současný úspěch mužské reprezentace mezi českou veřejností, je prakticky totožný. Na šampionátu před devíti lety bylo navíc vše umocněné tím, že se hrálo na domácí půdě. „Je skvělé, že Česko basketbalem opět žije, kluci předvádí fenomenální výkony. Je strašně důležité, že národní mužstvo našlo to, v čem je nejsilnější, a drží se toho. Má skvělého vůdce, ke kterému se přidávají další. Celé to do sebe náramně zapadá a český tým je momentálně příkladem toho, jak by měl fungovat profesionální tým. Přijde mi, že turnaj hráče ohromně baví, a proto vypadá naše hra tak uvolněně a spontánně,“ hodnotí dosavadní průběh turnaje Blažek.

Ač se jedná o rozdílné turnaje a odlišná pohlaví, při porovnání obou basketbalových výběrů můžeme najít několik paralel. Tak například právě zmíněná osoba vůdce. O klíčové roli Tomáše Satoranského v současném týmu Ronena Ginzburga není pochyb, stejnou pozici měla v roce 2010 Hana Horáková. 179 centimetrů vysoká hráčka udivovala svět příkladnou bojovností a drzostí a když bylo potřeba, z pozice jedné z nejzkušenějších hráček v kabině zvýšila hlas. A spoluhráčky by za ni na palubovce položily život. I proto byla před devíti lety vyhlášena nejužitečnější hráčkou celého turnaje. „Tohle srovnání je naprosto přesné. Samozřejmě všichni mluví o tom, jak je důležitý tým jako celek, ale vždy tam musí být nějaké individuality, které tým táhnou. Tomáš Satoranský je neoddiskutovatelným lídrem, který bere v nejdůležitějších chvílích zodpovědnost na sebe. Tohle přesně v sobě měla tehdy i Hanka,“ myslí si Blažek.

Foto: Profimedia.cz

Hana Horáková byla jednou z hlavních postav stříbrného tažení na mistrovství světa v roce 2010.

Dalším společným znakem obou týmů je precizní připravenost nejen na samotný turnaj, ale i na jednotlivé zápasy. Českému týmu se navíc v dosavadních zápasech vyhýbají hluché pasáže, což byla také jedna z hlavních devíz celku vedeného Luborem Blažkem. „Čekal jsem hodně, ale to, s jakou jistotou Češi zatím hrají, překvapuje asi všechny experty. Národní tým hraje velice chytře, vyvaruje se fatálních chyb a tady je potřeba zdůraznit, že nic z toho není náhoda. Mužstvo je perfektně připravené a když se k tomu navíc přidá špičková forma všech členů hráčského kádru, tak jsou dosavadní výkony jen logickým vyústěním.“

O dalším průběhu šampionátu rozhodne dnešní duel proti Řecku, který začíná v 10:30. Čechům stačí k jistotě postupu do čtvrtfinále Řeky jakkoliv porazit nebo prohrát o méně než 12 bodů. V takovém případě by ovšem museli američtí basketbalisté porazit Brazílii. Spoléhat na druhou variantu by se však nemuselo vyplatit. Mementem pro český výběr může být evropský šampionát jejich ženských kolegyň, které totožnou situaci nezvládly na konci června v utkání s Černou Horou (Češky prohrály 57:70, přičemž jim k postupu stačilo prohrát i o jedenáct bodů) a s turnajem se rozloučily už v základní skupině. „Tenhle výsledek ukázal, že není dobré kalkulovat s tím, o kolik a jak můžeme prohrát. Musí se hrát na vítězství za jakékoliv situace a současný tým na to rozhodně má. Řecko má neuvěřitelné silný tým, ale v současném rozpoložení nevidím jediný důvod, proč bychom je neměli porazit,“ míní Lubor Blažek.

Největším strašákem pro Česko je před začátkem zápasu jednoznačně Giannis Antetokunmpo. Řecký basketbalista nigerijského původu a hráč Milwaukee Bucks je aktuálním držitelem ocenění pro nejužitečnějšího hráče zámořské NBA. Borec s přezdívkou The Greek Freak je hlavní hvězdou turnaje, avšak jeho výkony v Číně zůstávají prozatím lehce za očekáváním. Lubor Blažek ale upozorňuje ještě na jeden důležitý aspekt. „Klíčovým faktorem podle mě bude nepřipouštět si důležitost situace. Je hezké, že všichni v Česku teď ví, že se hraje mistrovství světa a že se nám na něm daří. To s sebou ale přináší i daleko větší tlak veřejnosti a hodně se mluví o tom, že se zde přepisuje historie. Pamatuji si, že ta samá atmosféra panovala v roce 2010 i na ženském šampionátu. Je potřeba úplně eliminovat zbytečnou nervozitu, strach o výsledek a obavy z neúspěchu. Tým na to máme,“ dodává.

Utkání Česko – Řecko startuje v Šen-čenu v 10:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované