Hlavní obsah

Zentiva chce vyrábět léky proti rakovině. Česko je závislé na zahraničí

Pusťte si rozhovor se Soňou Porubskou, generální ředitelkou Zentivy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Onkologické nemoci nespí, akorát se o nich teď méně mluví. Sama jsem se poslední dobou víc pohybovala na onkologii a byla jsem šokovaná, kolik je tam pacientů,“ říká pro SZ Byznys šéfka Zentivy Soňa Porubská.

Článek

Farmaceutická jednička ve výrobě generik Zentiva patří k té skupině firem, které v době pandemie koronaviru ještě posílily. Rostla celoevropsky o 33 procent. Rekordní čísla ale nepotvrdilo Česko, tržby jí doma mírně klesly, a to o 0,4 procenta.

„Ne tím, že by se nedařilo, ale u některých léků se snížily úhrady zdravotními pojišťovnami. Proto jsme snížili ceny, aby na to nedoplatil pacient a měl stále léky bez doplatku,“ vysvětluje stagnaci v tuzemsku navzdory globálním rekordům Soňa Porubská, generální ředitelka Zentivy.

Na druhou stranu počet vyrobených krabiček stoupl o 4,8 procenta, firma tím udržela pozici největšího dodavatele léků na předpis.

Priorita je onkologie

Společnost, jež sídlí v Dolních Měcholupech, uvede letos na trh 17 nových přípravků. Jedna ze strategických priorit je podle její šéfky onkologie, tam má farmaceutický gigant s úspěšným výzkumem a vývojem za zády největší plány.

„Tím, že jsme domácí výrobce, přemýšlíme nad tím, jak posilnit farmaceutickou výrobu v Česku, to je taková naše srdcovka,“ říká žena, která dojíždí do pražské kanceláře z Bratislavy, a dodává: „Chceme se víc zamyslet, které onkologické léky vyrábět. Máme na to speciální projekt, jednali jsme s českou vládou, s poradci premiéra a chceme na tom pracovat, protože se nám to zdá důležité.“

Podle Soni Porubské by Česko mělo být v léčbě rakoviny soběstačnější, což se teď děje jen v malé míře. 90 procent léků se dováží, tento trend chce farmaceutická jednička ve výrobě generik zvrátit. Do vývoje a výroby v této oblasti bude investovat desítky milionů eur. Schvalovací proces každé novinky na trhu je ale komplikovaný, trvá i několik let.

Zentiva

Závody Zentivy se nacházejí v Praze, indickém Anklešváru a dva v Bukurešti.

75 procent léků společnosti určených českým pacientům se vyrábí v Praze.

V Česku zaměstnává více než 1 500 lidí.

Celkem v Zentivě pracuje 4 500 lidí včetně výzkumu, vývoje či distribuce.

Působí na více než 30 trzích světa.

Češi řešili za poslední rok jen covid. Vše ostatní šlo podle nejnovějšího průzkumu Zentivy stranou. Třetina Čechů nešla na preventivní prohlídku, lidé často omezili kontakt s lékařem jen na elektronickou komunikaci. Zároveň byl více než polovině dotázaných (63 procentům), kteří měli v posledním roce podstoupit lékařský zákrok, úplně zrušen nebo odložen jeho termín. Významně se tím zvyšuje riziko zanedbání onemocnění a jejich pozdních diagnóz.

„Například srdečních a onkologických chorob, kde včasná diagnóza dokáže zachránit životy. Nárok na preventivní prohlídku mají Češi každé dva roky. Až 6 z 10 respondentů průzkumu to nevědělo, což nás velmi překvapilo,“ říká Soňa Porubská, generální ředitelka Zentivy pro Česko a Slovensko.

Ochrana výroby na prvním místě

V pandemii nepropustili nikoho. Personálně firma po posledních akvizicích posílila, zaměstnává 4 a půl tisíce lidí. Jen v pražské továrně na výrobu léčiv a přípravků jich je 1 200.

Vedení se pro ně snaží zajistit přednostní očkování, argumentuje strategickým oborem. Požehnání premiéra firma získala, povolení očkovat zatím nikoliv. V Rumunsku se to společnosti podařilo.

Soňa Porubská

  • Vystudovala imunologii na Univerzitě Komenského v Bratislavě s titulem Ph.D.
  • Více než 20 let se pohybuje ve farmaceutickém průmyslu.
  • Do roku 2018 byla generální ředitelkou Sanofi.
  • 2020: umístění mezi 25 manažerkami v anketě Top ženy Česka.

„Řešíme to s ministerstvem zdravotnictví, pravidelně se scházíme. Teď, když Česko zrychlilo v očkování a na řadě jsou stále další věkové skupiny lidí, je možné, že mezitím se to vyřeší samo. Velmi o tu možnost přednostně očkovat naše zaměstnance stojíme, máme know-how a uměli bychom to. Pro nás je dobrý každý týden,“ říká žena, která ve farmaceutickém průmyslu působí více než 20 let a do roku 2018 vedla konkurenční gigant Sanofi.

Většina zaměstnanců zůstává nadále na home office, firma tím chrání výrobu. Nadále zůstávají provozy oddělené, jsou části, do kterých nesmí ani vedení společnosti.

Po dlouhých měsících fungování se naopak tento týden zrušily Zentiva busy, které vozily zaměstnance do práce a z práce, aby nepřišli do kontaktu s dalšími lidmi.

Reklama

Doporučované