Hlavní obsah

Policie dopadla ženu, která způsobila hromadný pád pelotonu Tour de France

Záběr z hromadné nehody v první etapě letošní Tour de France.Video: AP, SNTV

 

Reklama

aktualizováno •

Francouzská policie oznámila, že zadržela ženu, která svým vstupem do vozovky způsobila hromadnou nehodu během první etapy Tour de France. Divačku obvinila z úmyslného obecného ohrožení.

Článek

Do konce první etapy třítýdenní cyklistické grandtour zbývalo něco málo přes 45 kilometrů, když se velká část pelotonu včetně největších favoritů poroučela k zemi. V mírném stoupání německý cyklista Tony Martin zavadil o kartonovou ceduli divačky, která příliš zasahovala do vozovky a Martin tak nechtěně způsobil pád nejméně šesti desítek svých kolegů i soupeřů. Pádu se vyhnulo pouze čelo skupiny.

Z místa nehody se žena okamžitě vzdálila a nepřihlásila se pořadatelům ani úřadům. Francouzské policii se ji podařilo zadržet jen o tři dny později, nyní je ve vazbě v Landerneau. Neopatrnou divačku strážníci na popud vedení závodu obvinili z úmyslného obecného ohrožení. Jak napsala britská stanice BBC, francouzská média podle nápisu na ceduli spekulovala, že jde o Němku, místní úřady ale zjistily, že zadržená žena je Francouzka.

Celkem musela po prvním dni odstoupit čtveřice závodníků, dva z nich po dalším hromadném pádu, k němuž došlo méně než deset kilometrů před finišem úvodní etapy. Jeden z jezdců týmu B&B se krátce před cílem zřítil a v plné rychlosti přes něj přeletěla desítka dalších závodníků včetně čtyřnásobného vítěze Tour de France Chrise Frooma z týmu Israel Start-Up.

Veterán Tour v závodu zatím pokračuje, s francouzským třítýdenním etapovým závodem už se ale předčasně rozloučil Němec Jasha Sütterlin, Litevec Ignatas Konovalovas, Francouz Cyril Lemoine a španělský cyklista Marc Soler, který do cíle dojel s oběma zlomenýma rukama.

Nešlo o první velkou nehodu s nepříjemnými následky pro cyklisty zaviněnou diváky. V úvodní silniční etapě Tour 1994 vstoupil během závěrečného spurtu policista s jediným cílem, vyfotografovat finišující závodníky. Tvrdý dopad na asfalt čekal hned několik cyklistů, přímo do policisty najel belgický cyklista Willfried Nelissen, francouzský cyklista Laurent Jalabert si ze střetu odnesl ošklivá zranění v obličeji.

„Po havárii už jsem nikdy nebyl tak dobrý sprinter,“ řekl později Jalabert, přestože na další Tour ovládl bodovací sprinterskou soutěž.

Kvůli nadšenému fotografovi se v roce 1999 poroučel k zemi i italský vrchař Guiseppi Guerini. Po pádu se ale Ital i s pomocí viníka nehody dostal brzy do sedla a etapu v Alpách nakonec vyhrál.

V roce 2003 se kuriózní pád v souvislosti s diváky nevyhnul ani tehdejší hvězdě tohoto sportu. Řídítka Lance Armstronga se během stoupání v patnácté etapě v resortu Luz Ardiden zahákla do tašky se suvenýry jednoho z fanoušků, a Armstrong i jeho pronásledovatel Ibana Maya skončili na zemi. Armstrong se ale brzy zvednul, ovládl zmíněnou etapu a s ní i celou Tour.

Podíl na nehodách pak nemají jen diváci u trati závodu, ale také kameramani, kteří závod zprostředkovávají divákům u obrazovek. V roce 2016 to na vlastní kůži poznalo elitní duo závodníků Richie Porte a Chris Froome. Právě britská hvězda Froome si při stíhání australského rivala následně kromě jízdy na kole vyzkoušela také běh. Do Paříže nakonec ve žlutém trikotu pro ldíra dorazil Froome, který obhájil loňský triumf a připsal si své třetí vítězství na Staré dámě.

Reklama

Související témata:

Doporučované