Hlavní obsah

Amerika první, ale Švýcarsko druhé, ano? Satira se pere, kdo lépe zparoduje Trumpa

Švýcarská televize si utahuje z Trumpa.

 

Reklama

Internetem se šíří další satirické video, které reaguje na nejslavnější Trumpovy výroky a plány. Je z dílny švýcarské televize SRF.

Článek

„Amerika bude odteď na první místě!” sliboval už během předvolebních mítinků a pak i při inauguraci Donald Trump. Získal si tak voliče, ale souběžně dal komikům i tvůrcům satirických pořadů obrovskou zásobu munice.

Trumpovou rétorikou se inspirovali i ve Švýcarsku. Místní televize SRF přišla s parodií, ve které si dělá legraci ze zrušení Obamacare (jako alternativu nabízí program Exit, který umožňuje Švýcarům podstoupit eutanazii) nebo z postavení žen (podívejte se v úvodním videu).

Při zmínce, že ve Švýcarsku mohou ženy volit až od roku 1971, vypravěč hlasem ne nepodobným tomu Trumpovu říká, že ženy „chytali za jejich práva” - čímž nepokrytě naráží na neslavnou nahrávku Trumpova výroku z roku 2005, která se na veřejnost dostala při prezidentské kampani.

Nizozemsko na druhém místě

Sérii satirických klipů odstartovala nizozemská televize VPRO ve svém pořadu Zondag met Lubach, když odvysílala video s názvem „Amerika první, Nizozemsko druhé".

Tříminutový klip s přívlastky jako „fantastický” nebo „skvělý”, což jsou slova, která Trump ve svých projevech s oblibou používá, paroduje propagační turistická videa. Představuje Nizozemsko jako zemi, jež mezi sebe a Mexiko úspěšně postavila oceán viditelný i z vesmíru. Před veškerou vodou z Mexika ho pak chrání opravdu velká zeď Afsluitdijk čili dlouhá hráz v zálivu Zuiderzee.

Satirické video nizozemské televize:

Podle videa stojí v Nizozemsku k vidění i Madurodam, největší park miniatur na světě, jehož náměstí jsou tak malá, že na jejich zaplnění není potřeba velké množství lidí.

Celé video švýcarské televize v anglickém znění: 

Reklama

Doporučované