Hlavní obsah

Ženy jsou na trhu práce diskriminované, myslí si Češi. Být v domácnosti ale nemají

Výsledky průzkumu o ženách na trhu práce.Video: Nela Vejvodová, Marie Vladyková

 

Reklama

Vyplývá to z celosvětového průzkumu, který proběhl ve 142 zemích.

Článek

Má být žena v první řadě hospodyňka a matka, nebo se má zaměřit na svou kariéru? Na názory žen i mužů z celého světa se ptala Mezinárodní organizace práce (ILO).

Podle studie se 39 procentům mužů líbí představa manželky, která bude veškerý čas věnovat své práci. Naproti tomu pouze 18 procent by mělo nejraději ženu výhradně v domácnosti. Ženy dávají přednost domácnosti před prací ve 28 procentech případů. O tři procenta více žen přikládá větší důležitost kariéře a 38 procent žen si přeje domácnost i kariéru skloubit.

Data získaná v České republice naznačují, že Češi vnímají nepoměr na trhu práce. 57 procent z nás si myslí, že ženy jsou na trhu práce znevýhodněné. Dvě procenta lidí si myslí opak.

Studie ILO se zúčastnilo téměř 149 tisíc lidí ze 142 zemí světa. Vyplynulo z ní také, že konzervativní model rodiny, kdy muž živí rodinu a žena je doma s dětmi, vyhovuje mužům v oblastech jako je severní a subsaharská Afrika, severovýchodní, centrální a západní Asie, východní Evropa či Latinská Amerika a také arabské státy.

Reklama

Doporučované