Hlavní obsah

Ženy manažerky. Ve světě byznysu působí rekordní počet šéfek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Pozici žen v manažerských funkcích posílí nová generální ředitelka. Od září jich bude rekordní počet.

Článek

Americký drogistický kolos Clorox jmenoval poprvé v historii firmy jako svého šéfa ženu - konkrétně Lindu Rendleovou, čímž se počet žen na nejvyšší pozici v každoročním žebříčku Fortune 500 zase o jednu rozšířil.

Jde o každoroční porovnání vydané časopisem Fortune, který řadí 500 amerických soukromých a veřejných korporací podle jejich hrubého obratu. Spolu s Rendleovou se tak počet ženských CEO v žebříčku rozrostl na 38, což je zároveň nový rekord, který jen potvrzuje sice pomalé, ale přesto existující tempo růstu změn pohledu na genderovou rovnost na vysokých manažerských pozicích.

Foto: Clorox

Linda Rendleová.

Rendleová, která je v současné době prezidentkou společnosti, pracuje pro Clorox 17 let a svou novou roli zahájí 14. září, uvedla společnost ve svém prohlášení. Nová šéfová nastoupí do nové pozice během velmi náročného roku pro celý americký trh. Největší světový výrobce dezinfekčních a čisticích prostředků, vzhledem k povaze pandemie, se neměl naopak vůbec špatně. Akcie jen za první pololetí roku vzrostly o 53 procent.

Aktuálně se v žebříčku na nejvyšších pozicích pohybuje pouze 36 žen. Právě polovina září bude tedy v genderovém rekordu zásadní. Kromě Rendleové totiž nastoupí v září do funkce CEO také Sue Nabiová ve firmě Coty.

Ženy jsou na seznamu Fortune 500 generálních ředitelů pouze 48 let. Katharine Grahamová, bývalá výkonná ředitelka listu The Washington Post, se na seznamu objevila jako první žena v roce 1972.

O tom, jak důležité je do vedení a manažerských pozic obsazovat ženy, pojednává studie londýnského indexu FTSE 350,  jenž sleduje akcie 350 největších na burze obchodovaných podniků ve Velké Británii. Nový výzkum ukázal, že firmy, které mají ve vedení alespoň třetinu žen, jsou zpravidla ziskovější – a to dokonce desetinásobně – oproti společnostem, v jejichž vedení sedí výhradně muži.

Z výsledků, které dala dohromady organizace The Pipeline, jež se zaměřuje na podporu práv žen v zaměstnání, vyplývá, že pouze 14 firem z tohoto seznamu vedou ženy. Celých patnáct procent, tedy více než padesát firem indexu FTSE 350, pak nemá ve vedení společnosti žádné ženy.

Desetkrát vyšší zisk

Z výzkumu dále vyplývá, že čistý zisk firem, které do vedoucích pozic alespoň z jedné třetiny obsazují ženy, dosahuje až 15,2 procenta. Naproti tomu firmy, které genderovou rozmanitost ve vedení vůbec neuznávají, si sáhnou na čistý zisk na úrovni 1,5 procenta.

V menšině další menšina

Dnes tolik diskutované rasové otázce, zejména v USA, asi nepřidá, že právě žen jiné pleti než bílé sedí ve vedení firmy naprostá menšina. V kontextu žebříčku Fortune 500 jde dokonce o méně než jedno procento.

V reálných číslech jde pak o pouze tři ženy - Soniu Syngalovu, ředitelku módní společnosti Gap, Lisu Suovou, ředitelku společnosti Advanced Micro Devices, a Joey Watovou, generální ředitelku společnosti Yum China.

Reklama

Doporučované