Hlavní obsah

Ženy ovládnou vesmír. NASA poprvé v historii vyšle do kosmu ryze ženskou posádku

NASA plánuje ženský výstup z ISS na 29. března.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Na konci března by měly z Mezinárodní vesmírné stanice vystoupit astronautky Anne McClainová a Christina Kochová v rámci Expedice 59. Podle NASA bude výstup trvat asi sedm hodin. Misi bude kontrolovat další žena Jackie Kageyová.

Článek

Poprvé v historii vystoupí do vesmíru na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pouze ženská posádka. Svůj plán oznámila vládní agentura NASA s tím, že k tomuto výstupu dojde ke konci března, tedy také v době, kdy se ve Spojených státech slaví Měsíc ženské historie.

Mise se zúčastní astronautky Anne McClainová a Christina Kochová. Výstup na ISS je součástí Expedice 59 a je naplánován na 29. března pod kontrolou další ženy Jackie Kageyové, napsal na svém webu The Huffington Post.

Podle webu NASA bude výstup do kosmického prostoru trvat přibližně sedm hodin a odstartuje v 6:30 ráno.

„Původně to bylo uspořádané jinak, výstupy se obvykle plánují na podzim,“ uvedla mluvčí NASA Kathryn Hambletonová také s tím, že mise i plán se mohou stále změnit.

Výstup bude řídit tým NASA z Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu. Šéfkami tohoto týmu jsou Mary Lawrencová a technička NASA Kristen Facciolová.

„Právě jsem se dozvěděla, že budu na konzole, která bude provádět kontrolu pro první ženský výstup do vesmíru s @AstroAnnimal a @Astro_Christina a nemůžu popsat mé vzrušení!!!“ napsala Facciolová na Twitter.

Tyto výstupy do kosmického prostoru bývají vzácné, jejich cílem je obvykle práce na kosmické lodi či družici nebo testování nového zařízení.

Astronautka McClainová je v současné době již na ISS v rámci Expedice 58. Kochová by měla opustit Zemi 14. března a následně se připojit na Expedici 59 a 60.

McClainová i Kochová jsou součástí třídy vybraných astronautů NASA z roku 2013. Osmičlennou skupinu tvoří z poloviny ženy. Výběr členů pochází z druhého největšího počtu přihlášek, které kdy NASA obdržela – bylo jich přes 6 tisíc.

Reklama

Doporučované