Hlavní obsah

Ženy po celém Španělsku protestovaly za svá práva a rovné podmínky. Do ulic vyšly miliony lidí

Mezinárodní den žen ve Španělsku: demonstrace a protesty za práva žen. Video: Reuters

 

Reklama

Feministky ve Španělsku svolaly celostátní demonstrace za práva žen a protestovaly proti nerovnosti pohlaví a rozdílným pracovním podmínkám pro muže a ženy. Ulice španělských měst zaplnilo přes pět milionů lidí.

Článek

Ženy po celém Španělsku na Mezinárodní den žen odmítly jít do práce z důvodu celostátní demonstrace. V té protestovaly za práva žen, rozdílné platy nebo proti násilí na ženách. Účastnice provolávaly hesla jako „Ať žije boj feministek!“ nebo „Už ani o jednu méně”. Nechyběly ani transparenty, které vyzývaly k feministické stávce. Objevovala se ale také hesla podporující nezávislost Katalánska.

Podle organizátorů je cílem protestů upozornit na sociální a ekonomické rozdíly mezi muži a ženami. Chtějí tyto nerovnosti ve Španělsku ukončit. „Požadujeme společnost bez sexistického útlaku, vykořisťování a násilí,” uvádí text prohlášení organizátorů. „Vyzýváme ke vzpouře a ke společnému boji proti patriarchátu a kapitalismu, který po nás chce poslušnost. Nesouhlasíme s horšími pracovními podmínkami za stejnou práci a s nižším ohodnocením pro ženy. Proto voláme po pracovní stávce,” dodává prohlášení podle serveru The Guardian.

Ve španělských městech se tak od rána 8. března konají protestní průvody. Podle dvou hlavních odborových svazů ve Španělsku se k demonstracím připojilo přes pět milionů lidí. K velkým shromážděním došlo už v poledne. Podle agentury Europa Press se k protestu sešly tisíce lidí ve všech španělských autonomních regionech. Průvody se ale chystají i večer. Zásadní manifestace se odehraje v Madridu a Barceloně, kde lidé budou procházet centrem města. Protestovalo se ale také v Katalánsku nebo Baskicku.

V Barceloně musela být přerušena železniční doprava, demonstranti zde zablokovali koleje na trase Barcelona-Vallés. Ke stávce se připojily například i novinářky španělského deníku El País. Ten vysílal na sociální síti video s poloprázdnými kancelářemi, v nichž na počítačích visely cedule s nápisy Stávka. Zasedání přerušil i novinářský kongres ve městě Huesca na severu Španělska, jeho účastníci poté vyšli ven s transparenty.

Reklama

Doporučované