Hlavní obsah

Ženy se mění na muže. To je cena za doping, varuje olympioniky odborník

Víkendový rozhovor.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Rusku podle Jaroslava Nekoly probíhal státem řízený doping takových rozměrů, že bylo jen otázkou času, kdy to praskne.

Článek

Systémový doping byl součástí sportu i v bývalém Československu, vzorem pro místní funkcionáře byla německá NDR.

„Dokazování užití dopingu je velmi složité, celá záležitost je zamotaná,” tvrdí odborník Jaroslav Nekola z FTVS o dopingové kauze ruských sportovců. Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne kvůli nedostatku důkazů zrušila doživotní tresty pro 39 ruských sportovců. V jihokorejském Pchjongčchangu mohou někteří Rusové startovat, ale nikoliv pod vlajkou své země.

Nejhorší situace podle něj byla v 80. letech a někteří sportovci mají dodnes doživotní zdravotní následky a zničené orgány. Někteří se soudí se státem. „Tehdy se braly hlavně anabolické steroidy, které způsobují větší nárůst svalů. Vzorem pro naše praktiky byla bývalá NDR, kde měli ten systém propracovaný,” tvrdí Nekola s tím, že to víc ubližovalo ženám. Jejich těla se pak doslova měnila na mužská.

Jak vnímá ruský dopingový skandál? A jak vidí budoucnost dopingu? Jaké vedlejší účinky má doping? Podívejte se na Víkendový rozhovor.

Reklama

Související témata:

Doporučované