Hlavní obsah

Ženy se nesměly zúčastnit prvního mezinárodního maratonu v Teheránu, tak uspořádaly vlastní závod

První mezinárodní maraton nedopadl tak, jak si organizátor přál.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

První mezinárodní maraton v Teheránu dopadl jinak, než si organizátor představoval. Někteří běžci nedostali víza, ženy zase měly vlastní závod.

Článek

První mezinárodní maraton v historii měl dát Íránu příležitost zbourat stereotypy. Taková byla vize nizozemského organizátora běhu Sebastiana Stratena. Úřady ale některým běžcům ze Spojených států a Velké Británie neudělily víza a krátce před samotným závodem zakázaly účast žen. Pro běžkyně byla postavena samostatná trať o délce deseti kilometrů. Navíc jim bylo nařízeno, aby měly zahalené vlasy a oděv s dlouhými rukávy a nohavicemi.

„Upřímně lituji svých slibů o tom, že všechny ženy budou moci závodit a že všichni zájemci o účast na maratonu dostanou víza,” řekl americké televizi CNN Straten. Úřady ho nakonec před maratonem do země nevpustily, i když sám měl víza platná. K účasti v maratonu se přihlásili běžci z více než čtyřiceti zemí světa.

Skupina běžkyň se rozhodla zákazu vzdorovat a uspořádat vlastní závod, ještě před startem desetikilometrového běhu. V ženském parku vyměřily sedmisetmetrový okruh a zaběhly na něm celkem 32 kilometrů, které zbývaly do plné délky maratonu.

Není to poprvé, kdy íránské úřady podobná nařízení vydaly. Se stejnými problémy, tedy neudělením víza nebo se zákazem účasti žen, se potýkal i jiný běžecký závod, který se loni uskutečnil ve městě Persepolis, připomíná televize CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované