Hlavní obsah

Ženy v bikinách, muži v šortkách. Aliance pěti států chce v házené právo volby

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Tlak na Mezinárodní házenkářskou federaci (IHF) sílí. Po incidentu s norskými hráčkami, které si odmítly na zápas v plážové házené obléci bikiny a zvolily šortky, apeluje na změnu pět skandinávských států.

Článek

Dánsko, Norsko, Švédsko, Island a Finsko v otevřeném dopisu Mezinárodní federaci házené volají po přezkoumání pravidel oblékání hráček. Ty mají povinnost na zápasy nosit vršek v podobě sportovní podprsenky, která odhaluje břicho, naopak v dolní části musí mít na sobě obepnuté bokové a vykrojené bikiny. Pravidla pro muže jsou ale diametrálně jiná. Hráči mohou hrát v tričku a volných šortkách, které mohou být dlouhé až deset centimetrů nad kolena, informuje server The New York Times.

To se některým hráčkám nelíbí. Domnívají se, že úsporné úbory odvádí především některé mužské obecenstvo od pozornosti od hry a naopak vybízejí k hypersexualizaci hráček, jejichž detaily těl následně kolují na fotografiích a videích po internetu.

Poprask letos v červenci způsobil tým norských hráček, které si na zápas o třetí místo s Bulharskem na evropském šampionátu odmítly vzít bikiny a místo toho zvolily upnuté kraťasy. Následně od IHF za „nedodržení pravidel“ dostaly pokutu 1500 eur.

Hráčkám se nicméně dostalo podpory z celého světa. Kromě domovského Norska, které se zavázalo pokutu zaplatit, nabídla pomoc částku uhradit i americká zpěvačka Pink. Na svůj Twitter napsala, že je na hráčky „pyšná“ za to, že vyjádřily nesouhlas s tak „sexistickými pravidly“.

Právě po možné změně volají v otevřeném dopise i její tvůrci, ministři sportu angažovaných zemí. „Žádáme IHF a další mezinárodní sportovní federace, aby přezkoumaly jednotná pravidla a umožnily tak sportovcům se oblékat způsobem, který vyhovuje jejich výkonu a pohodlí. Zdůrazňujeme, že je třeba jednat nejen s cílem vyhovět současným ženám sportovkyním, ale také podporovat a povzbuzovat všechny sportovce bez ohledu na jejich pohlaví nebo původ, aby zůstali ve sportu,“ cituje dopis server Euronews.

Norský ministr kultury Abid Raja označil dosavadní pravidla pro oblékání za „naprosto směšná“. Podle dánské ministryně pro sport Ane Halsboe-Joergensenové jsou „zastaralá“ a „patří do jiné země“. „ Jen těžko hledám sportovní důvody, které stojí za nutností toho, aby sportovkyně hrály v bikinách,” řekla.

IHF v reakci na kauzu norských hráček již dříve uvedla, že změnu pravidel oblékání u žen zváží. Dodala, že se tak nicméně nestane dříve než na mezinárodní konferenci v listopadu. Dosavadní pravidla obhajuje tím, že jsou stejná jako pro hráčky plážového volejbalu, které hrají na identickém povrchu.

Na změnu pravidel v plážové házené tlačí také Německo, Francie, Nizozemsko, Španělsko nebo Americká Samoa.

Na sexualizaci žen ve sportu upozornily na olympijských hrách v Tokiu i německé gymnastky. Ty místo gymnastického trikotu v bikinovém střihu zvolily dres s dlouhými nohavicemi až ke kotníkům.

Reklama

Doporučované