Hlavní obsah

Ženy ztrácejí menstruaci. Očekává se od nich moc, od manažerek po vrcholové sportovkyně, tvrdí antropoložka

Rozhovor s antropoložkou a koučkou Katarínou Baniariovou o ženách a jejich zdraví.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Žijeme v době, která otevírá zapovězená a kontroverzní témata více než jakákoli předešlá. Přesto je tu jedno, o kterém se na veřejnosti nemluví, i když se týká podstatné části společnosti. Menstruace.

Článek

Modrá tekutina v reklamách na tampony

Pokusů rozbít stigmatizaci menstruačního cyklu už tu byla celá řada. Pokusila se o to třeba před čtyřmi roky feministka Kiran Gandhi, která se rozhodla v první den své periody zaběhnout londýnský maraton bez tamponu a poté s krvavým klínem zapózovat fotografům. Její snímky sice obletěly svět a vzbudily obrovské množství reakcí – od nadšení přes kritiku po odpor, přesto zůstalo měsíční krvácení ve většině společenských sfér tabu.

A tekutina v reklamách na vložky a tampony je stále modrá.

Stále vyšší nároky. I proto ženy menstruaci ztrácejí

A jestli se o něčem ve společnosti mluví ještě méně než o menstruujících ženách, pak je to o ženách, které nemenstruují. Odborně se této diagnóze říká amenorea a někteří odborníci ji řadí k civilizačním chorobám. „Každý měsíc žena dostává signál, že je zdravá,” tvrdí o menstruaci antropoložka a koučka Katarína Baniariová, která menzes přirovnává k reportu, který místo od doktora dostáváme od vlastního těla. Právě s amenoreou se Baniariová u svých klientek setkává velmi často.

„Myslím, že jsme dospěli do doby, kdy se od žen očekává strašně moc,” tvrdí Baniariová a dává za příklad ženy, které se stávají manažerkami nebo zastávají jiné vrcholové řídicí pozice. A mluví za své starší klientky – manažerky, které prý jejich pozice psychicky zničila a sebrala jim kus jejich ženství.

Během měsíce se z žen stávají čtyři různé osoby

Právě ono „ženství” je podle Baniariové potřeba pochopit. „Nejsme lineární jako muži, jsme cyklické. Během měsíce se staneme čtyřmi různými osobami.”

Klíčem je podle ní pochopit, jak měsíční cyklus ženy funguje – jsou týdny, kdy je lepší tvořit, a naopak týdny, kdy je lepší jít na schůzku nebo uzavírat smlouvy. A právě v případě vrcholných řídicích pozic vyhrává podle ní ona mužská lineárnost. Jednoduše proto, že schůzky se podle menstruačních kalendářů plánovat nedají, natož aby byly ženy schopné „své dny” ladit mezi sebou.

Vrcholový sport ničí ženy

Cyklus ztrácejí i vrcholové sportovkyně. „Jdou přes svoje hranice a stávají se muži,” míní Baniariová. Přitom je dokázáno, že pokud sportovkyně menstruuje, podává lepší sportovní výkon, jelikož lépe regeneruje: „Jednoduše, když žena nemá menstruaci, tak nemá většinou ani ovulace. To znamená, že netvoří progesteron a estrogen, základní ženské hormony.”

Podle Baniariové by se ženy, které o své zdraví přijít nechtějí, měly soustředit na vytrvalostní sporty. Jednou z nejznámějších sportovkyň, která této výhody oproti mužům využila, je Američanka Pam Reed, který vyhrála 217 kilometrů dlouhý ultramaraton Badwater.

Reklama

Doporučované