Hlavní obsah

Zeptali jsme se poslanců, o kolik berou více po snížení daní. Nevěděli

Reportáž Dolejší na křižovatce ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Zeptali jsme se poslanců, o kolik berou více po snížení daní. Před kameru se však nikdo nehrnul, ale pár odvážlivců se nakonec našlo. Podívejte se na jejich odpovědi ve videu.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Trocha populismu: Ještě v létě se poslanci předháněli s nápady na snížení platů, ale dopadlo to jako vždycky.

Článek

Když štáb satirického pořadu Šťastné pondělí loni v červnu vyhlásil populistickou soutěž o to, kdo z poslanců navrhne kvůli krizi větší snížení vlastních platů, politici se před kamery hrnuli. Vítězem se tehdy stal Václav Klaus mladší, který navrhl do konce roku škrtnout celý plat.

A bylo to logické - čtyřleté funkční období Poslanecké sněmovny by vlastně nikdy nebylo kompletní, kdyby nějaká politická strana nepřišla s nápadem na snížení či alespoň zmrazení platů politiků.

Nakonec skončilo jen u návrhů - a stal se opak. Základní poslanecký plat bez všemožných náhrad a příplatků za funkce zůstal na hodnotě 90 800 korun. Čistý příjem ale díky snížení daňové sazby, jež začalo platit od ledna, stoupl o necelých pět tisíc korun.

Satirici ze Šťastného pondělí proto ve výplatní den vyrazili do Sněmovny, aby se poslanců zeptali, kolik jim to hodilo a co s penězi navíc udělají. Tentokrát se před kameru nikdo nehrnul, ale pár odvážlivců se nakonec našlo.

Podívejte se na jejich odpovědi v úvodním videu; další reportáže najdete zde.

Celý díl pořadu Šťastné pondělí vysílá Televize Seznam každé pondělí ve 20:00. A můžete nás sledovat také na Facebooku nebo Twitteru.

Reklama

Doporučované