Hlavní obsah

Zesnulá sestra se nakazila od nejtěžšího pacienta. Přímo na virus nezemřela

Foto: Wikimedia Commons/VitVit

Zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice.

Reklama

Muž, od kterého se sestra nakazila, je pacientem, který dostal experimentální lék remdesivir.

Článek

Po měsíci, kdy se objevily první případy onemocnění novým typem koronaviru, má Česko první oběť mezi zdravotnickým personálem.

Zemřela zdravotní sestra (ročník 1972), která pracovala na plicním oddělení Thomayerovy nemocnice. Podle dostupných informací se nakazila koronavirem od pacienta - a to od taxikáře, který byl do nemocnice převezen s počínajícím zápalem plic a pozdější test prokázal, že byl koronavirem infikován.

„Je pravda, že některé sestry se nakazily mimo nemocnici a některé od pacienta, což byl bohužel případ této zdravotní sestry,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Úmrtí zdravotní sestry v neděli večer potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Neuvedl ale další podrobnosti. A tragickou událost nechtěl komentovat ani dnes. Podle informací Seznam Zpráv však koronavirus nebyl v případě zdravotní sestry bezprostředním medicínským důvodem úmrtí.

„V současné době okolnosti tohoto úmrtí prověřujeme,“ řekl Seznam Zprávám policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Zdravotní stav taxikáře, od kterého se sestra nakazila, se zhoršil, a tak byl poté převezen do Všeobecné fakultní nemocnice. Jde o pacienta, jemuž byl jako prvnímu v čase koronavirové pandemie podán experimentální lék remdesivir a jehož lékaři o víkendu po řadě dní odpojili z mimotělního oběhu.

Od nakažené zdravotní sestry se pak nejspíše nakazili novým koronavirem i další zaměstnanci Thomayerovy nemocnice z oddělení následné péče.

„V první vlně testování se ukázala nákaza u tří zdravotních sester. K jejímu přenosu došlo dle zjištění v komunitě a nikoliv uvnitř nemocnice,“ uvedl mluvčí Petr Sulek. Později se podle něho potvrdila nákaza ještě u dalších třech zdravotních sester.

Reklama

Doporučované