Hlavní obsah

Lék proti covidu míří do Česka. Jedna dávka nejspíš vyjde na 24 tisíc

Foto: Seznam Zprávy

Lék bamlanivimab.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví tento týden povolilo používání neregistrovaného léku na covid-19 bamlanivimab od firmy Eli Lilly. Jednání o výši úhrady stále probíhají, ceny za 1240 dávek vyjdou pojišťovny na více než 24 milionů korun.

Článek

Je to už týden od první cesty premiéra Andreje Babiše s jeho expertním týmem za maďarskými sousedy, kde se mimo jiné debatovalo také o jejich zkušenostech s americkým lékem bamlanivimab, který má omezit množství viru v těle a zamezit tak těžšímu průběhu nemoci.

Premiér už dodání od společnosti Eli Lilly začal vyjednávat na začátku února a počítá se s tím, že Česko by do konce měsíce mělo obdržet prvních 500 dávek.

Smlouvu s americkou společností formálně zaštítila pražská Thomayerova nemocnice, která smlouvu v registru smluv zveřejnila tento čtvrtek. Tedy ve stejný den, kdy Ministerstvo zdravotnictví neregistrovaný lék povolilo v Česku používat.

Využilo k tomu ustanovení zákona o léčivech, kdy paragraf 8, odstavec 6 tohoto zákona umožňuje lék v Česku použít na odpovědnost státu. „Ministerstvo dočasně povoluje distribuci, výdej a používání neregistrovaného humánního léčivého přípravku bamlanivimab,“ píše ministerstvo v rozhodnutí.

Podle něj lék obsahuje 700 miligramů léčivé látky v jedné injekční lahvičce. Povolení se vztahuje na 1240 balení, které Thomayerova nemocnice objednala.

Už od začátku týdne se však řeší, jak a za kolik budou pojišťovny nemocnicím léky proplácet. Na výši úhrady pracuje David Šmehlík, náměstek šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podle proběhlých jednání se zatím předpokládá, že cena za aplikaci jedné dávky bude 24 tisíc korun.

Šéf pojišťovny Zdeněk Kabátek Seznam Zprávám potvrdil, že jednání probíhají a přesné ceny, které budou pojišťovny proplácet, by měly být známy během příštího týdne.

„Počítá se zatím s tím, že cena bude 24 tisíc za aplikaci jedné dávky klientovi. Finální výsledek by však měl být znám příští týden,“ řekl Kabátek Seznam Zprávám.

Ministerstvo však zatím konkrétní ceny hodnotit nechtělo. „Jednání o nákupu těchto léčivých přípravků probíhají, a to i na úrovni EU. Proto by bylo nyní předčasné konkretizovat ceny či množství,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Peterová, mluvčí ministerstva.

Podle Kabátka se ještě s konečnou cenou čeká na ministerstvo, aby upřesnilo a doplnilo přesná indikační kritéria, kdy mají lékaři lék pacientovi podat.

Ministerstvo ale už v dokumentu o povolení léku popsalo, že dávka může být podána pacientům v lehkém stavu, kteří nepotřebují hospitalizaci nebo podávání kyslíku. Od pozitivního testu na covid-19 nesmí být déle než tři dny a příznaky mít déle než sedm dní.

Lékem se mohou léčit pacienti, u kterých při nákaze hrozí vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Podle dokumentu jsou to například lidé po transplantaci orgánů nebo kostní dřeně, pacienti aktuálně léčení pro onkologické nebo hematoonkologické onemocnění, s chronickou obstrukční nemocí v určitých stadiích nebo na dialýze kvůli omezené funkci ledvin.

Doporučen je také pro lidi s astmatem na biologické léčbě, se zánětem cévní stěny léčenými kortikosteroidy nebo kombinací imunosupresivních léků, lidem s trombofilií ve zvýšeném riziku vzniku krevní sraženiny nebo s plicní hypertenzí. Podávat by se mohl také lidem s BMI nad 40, tedy s morbidní obezitou.

Reklama

Doporučované