Hlavní obsah

Zhroutili se nám ošetřovatelé. Situace je vážná, hlásí po požáru ve Vejprtech

Foto: Profimedia.cz

Při požáru ve Vejprtech zahynulo v neděli osm klientů domova pro mentálně postižené.

Reklama

Klienti z domova pro mentálně postižené ve Vejprtech jsou zatím pohromadě tak, jak jsou na sebe zvyklí, říká šéf zařízení.

Článek

Celkem 22 klientů je po nedělním požáru objektu dočasně umístěno v různých zařízeních po městě. Městská správa sociálních služeb nyní řeší, kam je umístit dlouhodobě. Je nutné skloubit zájmy klientů, předpisy, zákon a reálnou situaci, uvedl ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček.

Klienti jsou teď v rámci městských sociálních služeb ve čtyřech objektech po městě. „Zatím zůstali pohromadě, jak jsou na sebe zvyklí,“ uvedl vedoucí domova Petr Vagaši. Pět lidí zůstává v nemocnici, z toho jeden stále ve vážném stavu.

Podle ředitele sociálních služeb je potřeba provést sociální šetření klientů, jak situaci sami vnímají a jak se cítí. Klienti jsou mentálně postižení, v některých případech i s kombinací fyzického postižení.

„Sedneme si nad tím, co jsme od klientů zjistili, a do konce týdne se rozhodneme, jestli využijeme nabídku kraje na redislokaci našich klientů do zařízení podobného typu,“ řekl pro ČTK Koláček.

Chovanci podle něj budou chtít ve městě zůstat, ale definitivně rozhodnou sociální pracovníci.

„Myslím si, že to dopadne nějakým rozdělením, že část klientů budeme moci po dobu šesti týdnů ubytovat tady po městě, využít kapacit, které máme, ale rozhodně nemůžeme ubytovat tolik klientů v odpovídajících podmínkách,“ dodal Koláček.

Podle ředitele bude záležet na tom, v jakém stavu je vyhořelý objekt a jak dlouho se bude opravovat. Pokud objekt čeká rozsáhlá rekonstrukce, pravděpodobně klienti budou muset být rozmístěni i mimo město. Policie dál ohledává místo požáru, zatím nestanovila příčinu vzniku ohně.

„Oběti i ostatní vážně poškození byli všichni kolem jedné místnosti, kde byl iniciován požár. Policie zatím žádné výsledky nemá, já sám velmi netrpělivě čekám na příčinu, protože to může hrát roli pro další opatření v jiných domovech, kterých máme víc,“ řekl Koláček Seznam Zprávám.

Koláček Seznam Zprávám také řekl, že za tragédii sice nemohl nízký počet zaměstnanců, dlouhodobě je to ale největší problém Městské správy sociálních služeb.

„Není pravda, že kdyby tam byli tři lidé na směně, tak to mohlo dopadnout lépe. Mohlo to být rychlejší, ale zrovna tento domov byl pro mobilní pacienty, tam nikdo nikoho nemusel nosit. Zadýmení ale bylo invazivní a bohužel se toho patra dotklo velmi výrazně,“ řekl Koláček.

Hlavní problém ale už v neděli nastínila starostka Jitka Gavdunová. Město těžko shání zaměstnance pro sociální služby. Kvalifikovaní ukrajinští pracovníci, které město na své náklady sehnalo, nemohou kvůli chybějícím povolením nyní ve Vejprtech pracovat.

Podle Koláčka je na vině neochota úředníků. Předseda vlády Andrej Babiš i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová přímo ve Vejprtech slíbili, že věc vyřeší, uvedl Koláček.

„Ještě večer jsem psal ministryni Maláčové SMS, že je to ta největší pomoc, jakou nám mohou nabídnout, protože máme několik lidí zhroucených, několik lidí řádně nemocných, a co teď potřebujeme, je vyřešit situaci pro klienty, kteří prošli stresovou situací. Abychom navíc ještě nebyli v personálním deficitu.“

Reklama

Doporučované