Hlavní obsah

Zidane mě tam trochu vykoupal, vzpomíná Hyský na legendární slávistické semifinále s Bordeaux

Christophe Dugarry a Zinédine Zidane, v roce 1996 hvězdy Girondins Bordeaux, které naplno zazářily v dresu Francie na světovém šampionátu o dva roky později. Na turnaji nenašli přemožitele.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Fotbalisté Girondins Bordeaux se ve čtvrtek představí v Edenu jako soupeř Slavie v prvním kole letošního ročníku Evropské ligy. Před 22 lety hrál v Praze stejný francouzský klub s tehdejší slávistickou generací o postup do finále Poháru UEFA.

Článek

Bylo nebylo… Ale věřte, že bylo. Zinédine Zidane měl na hlavě ještě spoustu vlasů, byť lysé kolečko na temeni už se mu také začínalo rýsovat. A v dresu Girondins Bordeaux se střetl s týmem pražské Slavie o postup do finále Poháru UEFA.

Psal se rok 1996, za Bordeaux hráli i Bixente Lizarazu či Christophe Dugarry, kteří dva roky nato patřili mezi pilíře týmu francouzských mistrů světa.

A Slavii táhli k mistrovskému titulu, prvnímu po 49 letech, jakož i pohárovou Evropou Karel Poborský či Vladimír Šmicer, kteří se pár týdnů nato stali pro změnu vicemistry Evropy.

A spolu s nimi nastupoval i tehdy 20letý obránce Martin Hyský, jenž na legendární semifinálové bitvy, které Bordeaux obě vyhrálo 1:0, přišel zavzpomínat do Seznamu.

„Zidane mě tam trošku vykoupal,“ poznamenal po letech při vzpomínce na Francouzovu individuální akci, po níž následovala přihrávka Dugarrymu a gól, který rozhodl první utkání na Strahově.

Do finále proti Bayernu Mnichov šel tehdy nakonec francouzský tým, ale i semifinálová účast byla pro Slavii obrovským úspěchem. V éře samostatné České republiky je to stále absolutní vrchol tuzemského klubového fotbalu na pohárové scéně.

Naposledy se mu přiblížila Sparta čtvrtfinálovou účastí v Evropské lize před dvěma lety. Může se něco takového alespoň zopakovat třeba v horizontu příštích deseti let? „Proč ne, deset roků je dlouhá doba a jak vidím třeba u nás na Slavii, mladí kluci dostávají k přípravě skvělé podmínky, buďme optimisty,“ říká Hyský.

Koho Slavia před 22 lety vyřadila cestou až do semifinále? A jak se jí podle Martina Hyského může dařit letos ve skupině Evropské ligy? Kde vidí možnost najít slabší místo v sestavě Bordeaux? To vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované