Hlavní obsah

Židé kritizují papeže za výrok o koncentračních táborech pro uprchlíky

Papež přirovnal řecké uprchlické tábory ke koncentračním táborům.

 

Reklama

František svá slova pronesl v bazilice svatého Bartoloměje v rámci ceremonie věnované novodobým křesťanským mučedníkům. Kritizuje ho za to Americký židovský výbor.

Článek

Papež František v sobotu v Římě přirovnal řecká zadržovací střediska pro migranty ke koncentračním táborům, protože se mu zdají přeplněná. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní hlava katolické církve chce, aby vlády běžence z těchto zařízení přesunuly. Papežovu volbu slov dnes kritizoval Americký židovský výbor (AJC).

František svá slova pronesl v bazilice svatého Bartoloměje v rámci ceremonie věnované novodobým křesťanským mučedníkům. Při této příležitosti hovořil o vlastním dojmu z loňské návštěvy uprchlického tábora na řeckém ostrově Lesbos. Zde prý mluvil s muslimem, který mu popsal, jak teroristé zabili jeho křesťanskou ženu, protože odmítla pohodit krucifix.

„Nevím, jestli se mu podařilo opustit ten koncentrační tábor, protože uprchlické tábory, mnohé z nich, jsou koncentrační (typem) kvůli velkému množství lidí nechaných uvnitř," řekl ve vzpomínce na onoho muslima.

František zároveň znovu ocenil státy, které uprchlíkům pomáhají, a vyzval sever Itálie, aby přijal více migrantů a následoval tak velkorysost jižních částí země. Jako argument zmínil i to, že Itálie má jednu z nejnižších porodností na světě. „Pokud zavřeme dveře i migrantům, nazývá se to sebevraždou," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Doporučované