Hlavní obsah

Židé mají právo na svůj stát, překvapil saúdskoarabský princ

Korunní princ Saúdské Arábie nepřímo uznal nezávislost státu Izrael.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán svou odpovědí na otázku o existenci státu Izrael nepřímo uznal jeho nezávislost, když řekl, že Izraelci i Palestinci mají právo na svou vlastní zemi.

Článek

Saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán poskytl rozhovor americkému časopisu The Atlantic. V rámci interview mu byla položena otázka, zda si myslí, že mají Židé právo na to mít stát na území své původní země.

„Věřím, že lidé na celém světě mají právo na to žít v míru. Věřím, že Palestinci i Izraelci mají právo mít svou vlastní zemi. Musíme se ale dohodnout na mírové dohodě, která zajistí stabilitu pro všechny.”

Svým výrokem dal najevo, že uznává Izrael jako samostatný stát, což je pro arabskou zemi nezvyklé. Nebyl ovšem první, Izrael má křehké příměří už s Egyptem a Jordánskem.

Mnozí upozorňují, že se korunní princ může snažit navázat na 16 let staré nepodepsané mírové dohody, o které usilovala Liga arabských států a které by zajistily mír na Blízkém východě a uznaly východní část Jeruzaléma jako hlavní město Palestiny.

Důvodem, proč by se korunní princ mohl snažit o mír s Izraelem, není pouze jejich shoda v otázkách íránského jaderného programu a Sýrie, ale zejména snaha o reformu Saúdské Arábie, ke které potřebuje vyřešit staré konflikty.

Princ Mohamed se sice nevyjádřil k poslednímu konfliktu v Pásmu Gazy, při kterém izraelští vojáci při demonstraci zastřelili 16 palestinských civilistů. Vyjádřil se k němu ale později jeho otec král Salmán, který řekl, že se vztah Saúdské Arábie k Palestině nemění, že si Palestinci zaslouží svoji zemi a Jeruzalém jako své hlavní město.

Reklama

Související témata:

Doporučované