Hlavní obsah

Žije jich asi 10, lov přesto pokračuje. Mořského savce ničí „kokain moří“

Foto: Profimedia.cz

Snímek sviňuchy kalifornské, které se chytila do sítě na totoaby v roce 1992.

Reklama

Za kilo vysušených plynových měchýřů ohrožené ryby totoaba může překupník v Číně dostat až 1,7 milionů korun. Hon na tento „mořský kokain“ kromě samotné totoaby postihuje i nejohroženějšího mořského savce – sviňuchu kalifornskou.

Článek

„Je to akvárium světa,“ charakterizoval podle BBC výstižně význam vod Kalifornského zálivu slavný objevitel a oceánolog Jacques Cousteau. Ten v 87 letech zemřel před více než 20 lety a v onom akváriu se toho mezitím hodně změnilo. Jeho nejvzácnějších obyvatel, sviňuch kalifornských, známých svými černými kruhy okolo očí a pronikavým pohledem, v něm podle nejnovějších odhadů vědců zbývá méně než tucet. Nikde jinde na světě se přitom ve volné přírodě už nevyskytují.

BBC v článku věnovaném příčinám, které způsobily, že tento mořský savec dost možná v divoké přírodě nadobro vymře, píše, že je to „toxický mix“ ilegálního obchodu s rybami totoaba, zapojení organizovaného zločinu do rybolovu a prosté snahy přežít ze strany místních malých rybářů, kteří by kvůli špatné ekonomické situaci těžko našli jinou práci.

„V 60. a 70. letech jsme je chytali na maso,“ řekl BBC předseda svazu rybářů z města San Felipe na severu Kalifornského poloostrova v Mexiku Ramón Franco Díaz o dnes už ohrožených rybách totoaba. „Pak přišli Číňani s jejich kufříky plnými dolarů a koupili si naše svědomí.“

Foto: Profimedia.cz

Další snímek uvolněný Světovým fondem na ochranu přírody v roce 1992 ukazuje ulovenou totoabu a pod ní sviňuchu kalifornskou.

Totoaba je na seznamu kriticky ohrožených živočichů. Její lov ale přesto ve vodách Kalifornského zálivu pokračuje a přímo ohrožuje i ještě vzácnější sviňuchu kalifornskou. Důvodem je přetrvávající rybaření tzv. gillnetingem, neboli prostřednictvím tenatových sítích, které bývají až stovky metrů dlouhé.

Jejich používání je v zálivu zakázané. Plynové měchýře ryb totoaba jsou ale až příliš cenné. Kvůli velké oblibě tohoto zboží v Číně, kde mu lidé přisuzují léčivé vlastnosti, se z měchýřů podle BBC stal „mořský kokain“, jehož získávání a distribuce se zhostily organizované kriminální skupiny.

Loni se například hongkongským úřadům podařilo objevit pašovanou zásilku 160 kilogramů měchýřů, které byly získány asi z 270 kusů těchto chráněných ryb. S přihlédnutím k tomu, že jeden kilogram může být zpeněžen až za 1,7 milionů korun, je patrné, o jak velký černý byznys se jedná, a že přirovnání ke kokainu není úplně od věci.

Foto: Profimedia.cz

"Kokain z moře" – plynové měchýře totoaby.

„Kriminální živly tady vidíte každý den"

„Nelegální rybáři, tedy kriminální živly, jsou tady v tak silné pozici, že je za denního světla můžete vidět přímo se zakázanými sítěmi a rybami totoaba,“ popsal svou zkušenost Díaz BBC. Během sezóny každé odpoledne na městskou pláž přijede kolona náklaďáků s rybářskými čluny, které jsou z většiny bez licence a používají zakázané sítě, do kterých se mohou zamotat i sviňuchy kalifornské.

Na místě působí vícero organizací ochránců zvířat, které z vody sítě vytahují. Na sklonku loňského roku došlo i ke srážce lodě mezinárodní organizace Sea Shepherd s rybářskou lodí, v jejímž důsledku byl smrtelně zraněn jeden rybář a další vyvázl s těžkým zraněním. Organizace známá tím, že se nebojí v boji za ochranu zvířat jít do nebezpečných situací, se už do místních vod podle lidí z dalších na místě působících organizací nikdy nevrátila. Incident totiž vyvolal hněv rybářů a násilnosti.

„Chtěli spálit naši loď,“ řekla BBC Valeria Townsová pracující pro mexickou neziskovku Museo de la Ballena, která byla tou dobou na moři. „Když jsem se vrátila z moře, viděla jsem druhou skupinu rybářů, kteří pracují s alternativní technikou (nepoužívají zakázané sítě), jak chrání naši loď a křičí na vzbouřence: ‚Tohle není váš nepřítel. Nepalte jejich loď‘“. Ta nakonec vyvázla jen s poničenými okny, jedna loď patřící mexickému námořnictvu ale při vzpouře shořela.

BBC píše, že okolnosti nepokojů jsou dodnes nejasné a nedá se spolehlivě říct, jestli šlo o spontánní akci, do které se zapojili i prostí rybáři, nebo spíš o dílo mafie.

„Nelegální lov nikdo nezastaví"

Nyní podle BBC v oblasti přetrvává „nejednoduché příměří“. Vody střeží i mexické námořnictvo, které se rovněž zapojuje do čištění zálivu od zakázaných sítí.

Podle předsedy místní rybářské komunity ale „žádná síla pytláky nezastaví“. „Když se k nim odvážíte přiblížit, dostanete kulku. Kalifornský záliv byl ukraden organizovaným zločinem,“ řekl Díaz. „Dřív jste si museli dávat pozor na vítr a na moře. Nyní ale spíš na hodně šílených lidí se zbraněmi,“ popsal svou zkušenost jeden z rybářů, který dřív lovil totoaby, BBC.

Mexická vláda nyní podle BBC zvažuje návrhy zákonů, které by měly poměry v zálivu usměrnit. Ty ale buď ještě víc rozzlobí rybáře, nebo půjdou proti ochraně ohrožených druhů.

Dosavadní pravidla samozřejmě neporušují jen rybáři pracující pro zločinecké organizace, ale i obyčejní malí rybáři, kteří se snaží lovit ryby na maso. „Kdyby byl zákaz přísně dodržován, místní rybáři by neměli co jíst,“ řekl k tomu Iván Rico López z vládní pracovní skupiny, která má dohlížet na udržitelnost lovu v zálivu. Rybolov podle něj v zálivu proto není možné víc omezovat, ale naopak legalizovat.

Mexická vláda se snaží rybářům nabídnout i alternativní sítě, které by pro ohrožené druhy neměly být nebezpečné. Rybáři ale tvrdí, že s nimi dosáhnou asi 20 % běžného úlovku. BBC pokládá otázku, zda je vůbec možné ochránit sviňuchu kalifornskou a zaručit místním možnost uživit se. Odpověď přitom nedává.

Ochránkyně sviňuch Valeria Townsová na konci článku uvádí, že „naděje samozřejmě je“ a kdyby nebyla, neměla by její práce smysl. Tím ale odpovídá na otázku, zda si myslí, že sviňucha přežije další sezónu lovu totoaby a zcela nevymře už do příštího roku.

Reklama

Doporučované