Hlavní obsah

Žijeme jako v plynové komoře, říkají o jednom z nejšpinavějších měst světa

Reportáž z jednoho z nejznečištěnějších měst v Rusku.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Karabaš je město, které leží v jižní části Uralu a nechvalně se proslavilo jako jedno z nejznečištěnějších měst v Rusku.

Článek

Nachází se zde totiž továrna na zpracování mědi. Kvůli únikům arzenu, rtuti, olova a dalších toxických látek se toto místo stalo pro své obyvatele opravdovou noční můrou.

Průmyslová výroba zde vytváří oblaka sirného plynu, která se mění na kyselý dešt.

„Plyn roznáší vítr. Tentokrát jde okolo nás přes hory – takže vypadají jako žluté. Často tu plyn i cítíme,” říká jeden z obyvatel města.

„Tento rok to bylo jako kdybychom žili tři dny v chemické komoře. Bogorodskoje jezero je úplně mrtvé. Nějakým způsobem do něho totiž unikla kyselina sírová. Dříve tam byly ryby, jako štiky, okouni a třeba i raci,” stěžuje si jiný obyvatel města.

Místní raději nepijí ani vodu z vodovodu. Čistá voda se musí přivážet. Ale nemohou se vyhnout konzumaci produktů místního zemědělství. Továrna byla zavřena v roce 1989. O sedm let později bylo město vyhlášeno za zónu ekologické katastrofy. Ale po necelé dekádě, kdy zde došlo k ekonomickým problémům, byla továrna znovu otevřena s příslibem, že bude modernizována.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované