Hlavní obsah

Žijeme v demokratické společnosti, brání ministr Staněk svůj výstup na křtu Grebeníčkovy knihy

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ministr kultury Antonín Staněk.

Reklama

Ministr kultury se za svoji účast na akci komunistů stal terčem kritiky.

Článek

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odmítl tvrzení, že křtil knihu poslance Miroslava Grebeníčka (KSČM), ve které někdejší předseda komunistů kriticky popisuje církevní restituce a vývoj katolictví v Česku. Staněk dnes na Twitteru uvedl, že obsah knihy nehodnotil a akce se zúčastnil jako vánočního setkání poslaneckého klubu KSČM.

O účasti ministra kultury na předvánočním křtu Grebeníčkovy nové knihy Ve znamení kříže informoval ve středu server iDnes.cz. Staňka za to kritizoval například bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Stydím se za současného ministra kultury Antonína Staňka! Tím, že tzv. ‚pokřtil‘ Grebeníčkovu knihu o církevních restitucích, překročil všechny meze,“ napsal Herman na Twitteru.

Staněk se dnes na stejné sociální síti ohradil. „Knihu jsem nekřtil, pouze jsem směrem k autorovi a zúčastněným pronesl pár vět s obecným konstatováním, že žijeme v demokratické společnosti, v níž můžeme vyjadřovat různé názory. Knihu, její obsah či úhel pohledu jsem nehodnotil,“ napsal.

Kategoricky popírá, že Grebeníčkovu knihu křtil. „Dne 20. 12. jsem se v Poslanecké sněmovně zúčastnil vánočního setkání poslaneckého klubu KSČM, což je naprosto standardní záležitost. Součástí setkání byla reprezentace knihy,“ dodal Staněk.

Sněmovna v polovině prosince posunula do závěrečného schvalování předlohu poslanců KSČM o zdanění peněžitých náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích. Hlasování by se mohlo uskutečnit na schůzi, která začne ve druhé polovině ledna. Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Reklama

Doporučované