Hlavní obsah

Žijeme v hysterii, že nám plasty ničí životy, tvrdí Skopeček. Bez regulace to nejde, oponuje Greenpeace

Duel: Potřebujeme unijní zákaz prodeje jednorázových plastů? Jan Skopeček (ODS) vs. Jan Freidinger z hnutí Greenpeace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plast, kam se podíváš. Tak vypadá bez nadsázky dnešní realita. Evropský parlament teď možná udělal krok k tomu, že některé jednorázové plasty bychom už tak často vídat neměli. Poslanci totiž odhlasovali změnu, která od roku 2021 zakazuje firmám nabízet například brčka nebo příbory z takového typu plastu.

Článek

Evropská unie tak chce bojovat proti zamořovaní oceánů i celé planety. Opatření teď musí ještě schválit jednotlivé státy.

Dokážeme se tak vymanit z nelichotivého označení, že žijeme v době plastové?

Do Duelu přišli diskutovat i ekonomický expert ODS Jan Skopeček a Jan Freidinger z hnutí Greenpeace, koordinátor kampaně Plast je past.

Skopeček: Plasty nám ulehčují život, nepodléhejme hysterii

Poslanec ODS Jan Skopeček v Duelu řekl, že není na místě z plastů dělat tak velikého strašáka. V Bruselu podle jeho názoru zvítězili zelení aktivisté, kteří prosazují zákazy za hranicí racionality. „Já bych se hrozně rád zastal plastu, protože je to skvělý lidský vynález, který nám každý den ulehčuje neuvěřitelným způsobem život, jen v tom potravinářství díky plastu zvyšujeme trvanlivost našich potravin. Nemluvím o tom, že plasty využíváme i v medicíně,“ řekl Skopeček v Duelu.

Podle něj žijeme v hysterii, že plasty nám ničí život. „Bavme se o tom, jak přírodu chránit, ale já se obávám, že dnešní zelení fundamentalisté jdou mnohem dál a že už to postrádá racionalitu,“ dodal Skopeček. Obává se podle svých slov toho, že nejdřív dojde k zákazu brček, pak Unie zakáže třeba i plastové propisky.

Greenpeace: 15 plných igelitek plastu na jeden metr pobřeží ročně 

Koordinátor kampaně Plast je past Jan Freidinger tvrdí, že situace už je tak závažná, že státy musí přikročit k razantnějšímu řešení: „Plast je skvělý materiál, ale bohužel s ním neumíme moc dobře zacházet, my ten plast použijeme jenom jednou, my ho během pár sekund vyhodíme a stává se z něj odpad. Ročně v oceánech skončí až 12 milionů tun plastu, což je 15 plných igelitek plastu na jeden metr pobřeží,“ řekl v Duelu zástupce hnutí Greenpeace.

Podle něj není návrh europoslanců o zeleném fundamentalismu, ale o snaze rychle zatáhnout za záchrannou brzdu. „Tu směrnici podporují politici napříč spektrem v celé Evropě, podporuje to průmyslu, je tady velká shoda. Situace už je tak vážná, dá se hovořit o rozsahu plastové krize, proto ten zákaz musí být přísný a je potřeba,“ argumentoval Freidinger v Duelu.

Hrana zvoní plastovému nádobí, skončit mají i brčka

Směrnice schválená europoslanci se dotkne deseti skupin plastových výrobků na jedno použití a rybářského vybavení; tyto předměty podle Evropské komise tvoří většinu odpadků nalezených na evropských plážích.

Nejvýrazněji by dopadla na plastové nádobí, příbory, brčka, tyčinky do uší nebo tyčky k balonkům. U těchto předmětů chce Evropská komise od roku 2021 zabránit tomu, aby se dostaly na trh. Domnívá se totiž, že pro ně existují cenově přijatelné alternativy v ekologičtějším provedení.

Europoslanci schválili rozšíření seznamu zakázaných výrobků o nádoby na jídlo a pití z expandovaného polystyrenu a výrobky z takzvaných oxo-rozložitelných plastů.

Například u jiných typů krabic na jídlo nebo u nápojových kelímků EU dále požaduje po členských zemích „výrazné snížení“ spotřeby. Europoslanci navíc chtějí razantní snížení množství odpadu v podobě cigaretových nedopalků, které rovněž obsahují plasty.

Reklama

Doporučované