Hlavní obsah

Žiju v batohu a z cest se vracím s více penězi, než s kolika jsem odjížděl, říká cestovatel Slávek Král

Rozhovor s cestovatelem Slávkem Králem o životě v batohu a cestování po celém světě bez balíku peněz.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slávek Král je český cestovatel, který se podíval do více než 80 zemí světa a dvakrát zdolal svět kolem dokola.

Článek

Při pohledu na cestovatelský blog Slávka Krále zaujme mapa, na níž je červeně vyznačeno, které státy světa do dnešního dne navštívil. Bíle svítí jen Grónsko, malý kousek Jižní Ameriky, část Afriky, Pobaltí, Střední Asie a Indonésie. Z vyprávění historek ze Slávkova cestovatelského života je však jasné, že tyto části nezůstanou „nevybarvené“ dlouho. Slávka Krále totiž v Česku neudrží ani fenka Corey, kterou si původně pořídil proto, že by se už nadobro usadil.

Všechno, co k životu potřebuje, se skrývá ve třináctikilovém batohu, svůj byt nikde nemá. Za svůj domov považuje Českou republiku, kde má rodinu a kamarády. Když se tu chce na chvíli zastavit, zkrátka přespí u některého z nich. Do budoucna se však opravdu plánuje usadit, po osmi letech cestování prý cítí, že už by to brzy mohlo přijít. Přesto však nemá v plánu život s jednou čtrnáctidenní dovolenou ročně. „Už jsem ve fázi, že bych se chtěl usadit, že bych to už chtěl stáhnout. Chtěl bych dělat ‚jenom’ tříměsíční výlety. Ale uvidíme,” říká cestovatel.

Na své toulání si vydělává na půlročních až ročních cestách, nejraději přijímá práce, které do té doby nevyzkoušel. „Jdu za zážitky, momentálně jsem dělal víc než 80 prací,” dodává. I díky nim se nyní dorozumí v sedmi jazycích.

O svých cestách pořádá v Česku přednášky, na kterých sdílí své zkušenosti, jak se vydat na cesty bez balíku peněz. Lowcostové cestování, tedy cestování s co nejmenšími výdaji, je především o přesouvání se stopem, dobrovolničení a spaní všude možně, jen ne v hotelech.

Tomu se bude věnovat i festival s názvem Sraz českých bohémů na konci března v Brně, který Slávek Král pořádá a kde vystoupí řada cestovatelů se svými historkami ze světa a radami, jak na cestování na vlastní pěst.

Řada rad zazněla i v rozhovoru se Slávkem Králem. Celý si ho můžete poslechnout a podívat se na záběry z cest v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované