Hlavní obsah

Žiju v Saúdské Arábii. Češka, která se rozhodla zůstat v nejkonzervativnější muslimské zemi

Podívejte se na pořad Milana Šímy Svět bez obalu.

 

Reklama

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán mění dějiny pouštního království. Nařídil rozsáhlou vlnu zatýkání v nejvyšších mocenských a podnikatelských kruzích země a dokonce chce nechat tamní ženy od příštího roku řídit automobily. Proč to všechno? Prý jde o novou muslimskou revoluci řízenou tentokrát ze shora. Na otázky odpovídá nový díl pořadu Svět bez obalu.

Článek

„Saúdská Arábie se snaží o změnu. Ženy tu začínají pracovat, budou jezdit autem a snad i chodit na fotbalové zápasy,” říká Češka Lucie Manzanares Karalo, která v Saúdské Arábii už několik let žije.

Všechno to začalo smrtí saúdského krále Abdalláha v roce 2015. Vedení země po něm převzal jeho 79letý bratr Salmán, který letos v červnu jmenoval novým korunním princem země svého syna Muhammada. Pozměnil tak systém následnictví trůnu, které bylo dosud záležitostí výhradně synů zakladatele království Abdal Azíze.

Největší čistka v historii země

Už tehdy se hovořilo o palácovém převratu v extrémně bohatém pouštním království. Teprve nyní je ale jasné, že červen byl jen předehrou k listopadové čistce. Největší v historii země.

„Jde o zemětřesení na saúdské politické scéně,” říká novinář Pavel Novotný. „Muslimský svět se mění. Ultrapravicoví muslimští klerici teď tak lpí na starých až středověkých tradicích proto, že je děsí nástup moderního světa a nové mladé generace muslimů. Oni cítí, že je současný islám v ohrožení,” říká Novotný. „A Saúdové se to pokouší změnit revolucí ze shora,” dodává český novinář.

Velká vlna zatýkání

Policie v Saúdské Arábii zatkla na pokyn mladého Muhammada bin Salmána desítky princů, vlivných byznysmenů, ministrů, bývalých ministrů. Zablokovala přes tisíc bankovních účtů a na letiště předala seznam lidí, kteří nesmějí zemi opustit.

Muhammad bin Salmán zároveň ohlásil změny, které mají omezit vliv konzervativních islámských duchovních na život země. Ženy dostaly povolení řídit automobily a do Saúdské Arábie mají dorazit dosud zapovězené formy zábavy. Například se zde má konat historicky první jazzový festival a chystá se i otevření kin. Alkohol sice povolen nebude, ale i tak jsou to změny na tuto konzervativní islámskou zemi naprosto nevídané.

Reklama

Doporučované