Hlavní obsah

Žil americký sen. Vrátil se do Česka a zažil noční můru. Přišel o všechno

Záhady Josefa Klímy: V USA se mu dařilo, vydělané peníze investoval zpátky v Česku. Dnes má jen dluhy a soudní spory.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdeněk Říha emigroval v roce 1984 do USA. Jako restaurátor a umělecký kovář se tam nebývale uplatnil. A pak se rozhodl vydělaný kapitál investovat v Česku. Dnes má jen dluhy a soudní spory.

Článek

Po návratu do vlasti se Zdeněk Říha rozhodl koupit chátrající zámek Bezno. Začal ho opravovat, později se pustil také do oprav staré továrny v Mladé Boleslavi, kterou radní zamýšleli zbourat.

Tehdejší vedení města jeho snahu přivítalo, jak dodnes potvrzuje bývalý primátor Mladé Boleslavi Svatopluk Kvaizar. Továrnu mu sice hned neprodali, jen pronajali, ale Zdeněk Říha měl v ruce smlouvu o smlouvě budoucí, takže se pustil do rekonstrukce.

Dnes nemá ani zámek, ani továrnu, ani statek ve Vinci, kde našel dočasný domov. Zbyly mu jen dluhy a spousta donekonečna se táhnoucích soudních pří.

Jak je to možné? Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 5. května 2019: Z amerického snu zbyla česká noční můra. Boj o syna. A glosy Alexandra Mitrofanova a Šimona Pánka.

Reklama

Doporučované