Hlavní obsah

Žil jsem v totálním chaosu, popsal princ Harry svůj život po smrti princezny Diany

Žil jsem v totálním chaosu, popisuje princ Harry svůj život po smrti princezny Diany. Video: Anita Baselová

 

Reklama

V netradičně otevřeném rozhovoru pro britský deník The Daily Telegraph princ Harry přiznal, že kvůli smrti své matky byl několikrát blízko zhroucení, a tak musel vyhledat odbornou pomoc. Než si svůj problém ale uvědomil, trvalo to řadu let.

Článek

Princ Harry otevřeně promluvil o těžkostech, které zažíval po úmrtí své matky princezny Diany. Jde o mimořádnost, britská královská rodina se o problémech, obzvláště psychických, na veřejnosti příliš často nezmiňuje.

Dlouhá léta prý nad smrtí matky vůbec nepřemýšlel, to, co se stalo, si nepřipouštěl a před veškerými emocemi se uzavíral. Myslel si, že žije stejný život jako ostatní teenageři a dospívající kluci.

„Zjistil jsem, že nemám problém. To já jsem ten problém."

Až během několika rozhovorů si začal své problémy uvědomovat, najednou je začal vnímat. Jeho bratr princ William mu řekl, ať tyto pocity neignoruje. Nebylo by přece normální, kdyby ho smrt matky neovlivnila a nezasáhla. Na rady bratra se tedy svěřil do rukou odborníků, se kterými po dlouhých letech o problémech spojených s náhlým úmrtím matky dokázal mluvit.

Od té doby dokáže o svém traumatu mluvit otevřeně a společně s bratrem Williamem a vévodkyní Kate se snaží lidem pomoct, aby překonali společenské překážky spojené s duševními chorobami. Všichni tři také podporují nemocné, aby se o psychických problémech nebáli mluvit.

V rozhovoru Harry přiznal, že kromě psychologů mu hodně pomohlo i boxování, kde může veškeré emoce ventilovat, naopak popřel, že by za jeho psychické problémy mohla vojenská mise v Afghánistánu.

Jeho matka princezna Diana zemřela 31. 8. 1997 při autonehodě v pařížském tunelu. Se svým tehdejším partnerem Dodi Al-Fayedem ujížděla před devíti francouzskými novináři, kteří je pronásledovali. Údajně opilý řidič Henri Paul jel vysokou rychlostí tunelem, kde nezvládl řízení. Ačkoliv Diana nezemřela hned na místě, brzy podlehla vážným zraněním v nemocnici.

Vůz princezny Diany po autonehodě, při které zemřela.

Na pohřeb Lady Di přišly tři miliony lidí a poslední rozloučení sledovaly dvě a půl miliardy diváků ve 187 státech. Před svou smrtí se Diana věnovala především charitativní práci. Stihla se také rozvést s otcem Harryho a Williama, následníkem trůnu, princem Charlesem.

Reklama

Doporučované