Hlavní obsah

Zima ve škamnách i klečení na hrachu. Školáci se v Plzni vrací o sto let zpátky, do časů Masaryka

V Plzni školáci zkouší, jak vypadala výuka před sto lety.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Školáci si nyní mohou v Plzni vyzkoušet, jak probíhala výuka před sto lety, v době, kdy se zrodila Československá republika. Například na zlobivé děti čeká klečení na hrachu nebo výprask rákoskou, během hodiny si zkouší psaní na křídové tabulky či počítání na počitadle. Speciální program právě odstartoval, zájem o něj je veliký.

Článek

„Nedovedu si představit, že bychom se takhle učili,” svěřila se po vyučování Lucie Tomanová, jež navštěvuje pátou třídu základní školy ve Staňkově. Přiznala, že nejvíc jí vadila zima, která v místnosti byla.

Ta souvisí s autentickými „kulisami” třídy, jež se nachází v kovárně statku Lüftnerka v areálu plzeňské zoo. Tam v těchto měsících skutečně není nejtepleji. Děti sedí ve starých lavicích a během hodiny si mohou vyzkoušet některé, dnes už pozapomenuté, činnosti.

„Děti si vyzkouší psát na křídové tabulky, vyzkouší si psát skutečným inkoustem a perem, které se do inkoustu namáčí,” jmenuje Kateřina Misíková ze ZOO Plzeň, která za myšlenkou dobové školy na statku stojí. Kantorka Petra Zoubková využívá také staré počitadlo.

A pro případ, že by děti nevěnovaly jejímu výkladu pozornost, má připravenou i rákosku. Děti tu také mohou okusit klečení na hrachu. „Docela to bolí,” přiznal David Blacký. Ten na hrachu klečel jen „na zkoušku” po hodině, páťáci ze Staňkova byli podle Zoubkové hodní.

Do netradičního výukového programu se může přihlásit jakákoliv škola, termíny jsou nyní obsazené do poloviny května.

Reklama

Související témata:

Doporučované