Hlavní obsah

Zima zmrazila v Texasu i byznys. Tamní dodavatel energie krachuje

Foto: ChangJr LIN, Shutterstock.com

Texas v předminulém týdnu zasáhly sněhové bouře.

Reklama

Mrazivé počasí v Texasu dostihlo i dodavatele elektřiny a plynu. Kvůli finančním dopadům, které sněhová bouře způsobila, by mohla společnost Just Energy skončit. Kvůli kalamitě přijde až o čtvrt miliardy dolarů.

Článek

Sněhové bouře a mrazy v Texasu by pro tamního poskytovatele elektřiny a plynu mohly znamenat konec. Kanadská společnost Just Energy, která působí ve Spojených státech, Kanadě, Německu, Irsku a Japonsku teď varuje před finančními dopady situace na její podnikání.

„Mohlo by to být nepříznivé pro likviditu společnosti a její možnost dál pokračovat v podnikání,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

V pondělí podle serveru CNN společnost Just Energy oznámila, že může v důsledku mrazů přijít o 250 milionů dolarů (5,32 miliardy korun). Její akcie na torontské burze klesly o 30 procent.

Počasí v Texasu způsobilo masivní nárůst poptávky po energii, což mělo za následek prudký nárůst cen. Minulý týden tam elektřina zdražovala i o více než 10 000 procent.

Tamní domácnosti mohly mít na účtech za elektřinu částky pohybující se kolem 9000 dolarů (191 000 korun) za megawatthodinu, což je strop stanovený místním regulátorem. Ceny elektřiny před sněhovou bouří byly podle provozovatele texaské elektrické sítě Ercot na 50 dolarech (1063 korun) za megawatthodinu.

Růst cen za energie zaskočil také společnost Just Energy. Její finanční kondice nebyla zrovna ideální už před příchodem nepříznivého počasí, nyní se její dluh akorát znásobil. Firma totiž nakupuje elektřinu na trhu a zároveň části svých klientů garantuje určitou výši poplatku za kilowatthodinu. Jak tržní ceny extrémně rostly, prohlubovala se ztráta firmy a ta ji nedokázala kompenzovat. Teď vyčísluje finanční dopady sněhové bouře.

Texaský energetický regulátor uvedl, že vyšetřuje „faktory, které v kombinaci s ničivým zimním počasím narušily tok energie k milionům texaských domů“.

Sněhové bouře zasáhly jih Spojených států v předminulém týdnu. Miliony lidí zůstaly bez elektřiny, v některých případech i bez vody. Mrazy si vyžádaly už desítky obětí. Počasí komplikuje život nejen v Texasu, ale i v okolních státech. Guvernér Texasu Greg Abbott v neděli řekl, že očekává, že veškeré dodávky energie budou obnoveny do neděle nebo pondělí.

Reklama

Doporučované