Hlavní obsah

Zimbabwe má nového prezidenta. Mnangagwa složil přísahu před desítkami tisíc nadšených lidí

Inaugurace proběhla na Národním sportovním stadionu v Harare.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Při páteční inauguraci nového prezidenta Zimbabwe Emmersona Mnangagwy zaplnily davy Zimbabwanů stadion, který má kapacitu 60 tisíc míst.

Článek

Na Národním sportovním stadionu v Harare v pátek složil prezidentskou přísahu 75letý Emmerson Mnangagwa, který v čele Zimbabwe nahradil dosud jediného postkoloniálního lídra země Roberta Mugabeho. Ten v úterý po téměř 30 letech v úřadu pod tlakem armády a k radosti zimbabwské veřejnosti rezignoval. Svému nástupci zanechal rozvrácenou ekonomiku s obrovskou nezaměstnaností.

Před necelými třemi týdny uprchl nastupující prezident z obav o svou bezpečnost do Jihoafrické republiky poté, co jej Mugabe odvolal z funkce prvního viceprezidenta. Bývalý šéf zimbabwské bezpečnosti Mnangagwa ale má podporu armády, která 15. listopadu obsadila vládní budovy a nakonec donutila Mugabeho k rezignaci.

Mnangagwa po návratu do vlasti označil události za „zrod nové demokracie” a slíbil, že bude služebníkem lidu při budování prosperující a pokojné společnosti.

Analytici se však ptají, zda dlouholetý Mugabeho spojenec, který měl výrazný podíl na represích staré administrativy, může přinést opravdovou změnu. Také se ozývají hlasy, že po odstoupení Mugabeho měl převzít jeho funkci druhý viceprezident Phelekezela Mphoko. Zimbabwské Národní shromáždění ale před zástupcem mocenské frakce bývalé první dámy Grace Mugabeové dalo přednost „Krokodýlu” Mnangagwovi. Jeho inauguraci bude podle zimbabwské státní televize na stadionu s kapacitou 60 000 osob přihlížet také 93letý Mugabe.

Odcházející hlava státu, obviňovaná v minulosti ze zločinů proti lidskosti a genocidy v souvislosti s potlačením opozice v 80. letech, dostala výměnou za rezignaci imunitu před trestním stíháním pro sebe i pro svoji manželku.

Reklama

Související témata:

Doporučované