Hlavní obsah

Zimbabwe slaví. Mugabeho sesadili z čela strany, armáda ho stále drží v domácím vězení

Vládní strana a parlament tvrdě zasahují proti MugabemuVideo: AP

 

Reklama

„Jestliže Mugabe neodstoupí do úterka, je jisté, tak jako že slunce vychází na východě, že bude spuštěn proces impeachmentu,” řekl šéf hlavní parlamentní opozice. Vedení vládní strany už prezidenta odvolalo.

Článek

Vedení zimbabwské vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) na své dnešní mimořádné schůzce odvolalo prezidenta Roberta Mugabeho z funkce předsedy a vyloučilo ho ze strany. Na post předsedy ústřední výbor schválil Mugabem nedávno odvolaného viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Ze strany vedení ZANU-PF rovněž vyloučilo Mugabeho manželku Grace. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na nejmenované účastníky schůzky, výměnu v čele vládní strany potvrdil také vůdce kampaně za Mugabeho sesazení Chris Mutsvangwa. Také parlament je pevně rozhodnut zahájit proces impeachmentu proti prezidentovi, pokud Mugabe sám neodstoupí.

„Jestliže Mugabe neodstoupí do úterka, je jisté, tak jako že slunce vychází na východě, že bude spuštěn proces impeachmentu,” řekl agentuře AP šéf hlavní parlamentní opozice, Hnutí pro demokratickou změnu Innocent Gonese. Hnutí se v minulosti neúspěšně pokoušelo Mugabeho sesadit, tentokrát se ale proti prezidentovi postavila i vládní strana. S tou nyní hnutí jedná o společném postupu, řekl Gonese.

Mugabe se podle domácích médií, včetně státní televize, má dnes sejít k druhému kolu jednání s představiteli armády, která na něj minulý týden po nekrvavém puči uvalila domácí vězení, de facto převzala moc v zemi a snaží se Mugabeho přimět, aby odstoupil. Zimbabwe již řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize - země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Reklama

Doporučované