Hlavní obsah

Zimbabwský prezident Mugabe odstoupil, po téměř čtyřech desetiletích

Robert Mugabe odstoupil z funkce prezidenta Zimbabwe v první den procesu jeho odvoláníVideo: AP

 

Reklama

Zimbabwský autoritářský prezident dnes odstoupil ze své funkce, kterou držel od roku 1987. Oznámil to předseda Národního shromáždění Jacob Mudenda. Oslavy vypukly v parlamentu i mezi občany, kteří zaplnili ulice Harare.

Článek

Robert Mugabe rezignoval na pozici prezidenta Zimbabwe týden poté, co se proti němu postavila armáda, vyloučila ho z vládnoucí strany ZANU-PF a spolu s jeho ženou jej zatkla. Mugabe tak učinil v den, kdy poslanci zimbabwského parlamentu zahájili proces jeho odvolání. Téměř čtyřicet let vlády člověka, který se z nezávislého hrdiny změnil v autoritáře, tak končí. Informovala o tom agentura Reuters.

Mugabeho abdikaci oznámil předseda Národního shromáždění Jacob Mudenda poté, co od odstupujícího 93letého prezidenta obdržel rezignační dopis. Mudenda následně přerušil rozpravu o sesazení prezidenta.

Mugabe se u moci držel od roku 1980, kdy Zimbabwe získalo nezávislost. Nejprve jako premiér, od roku 1987 vykonával prezidentskou funkci. Poslanci po vyslechnutí zprávy zahájili v parlamentu oslavy. Odstoupení prezidenta slavily i tisíce lidí na ulicích metropole Harare. Lidé tancovali a troubili klaksony aut. Někteří měli v rukou plakáty šéfa armády Constantina Chiwengy a bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwy, jehož propuštění na začátku listopadu podnítilo armádu a vyvolalo vojenský puč, který Mugabeho donutil odstoupit. Očekává se, že prezidentskou funkci převezme právě Mnangagwa, jenž uprchl ze země v obavě o svou bezpečnost, a v současnosti není jasné, kde se nachází.

Mugabe během své vlády dovedl kdysi bohatou zemi k ekonomické zkáze. U moci se držel prostřednictvím represe odpůrců, ačkoli sám sebe označoval za velkého muže africké politiky a těšil se oblibě mnoha Afričanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované