Hlavní obsah

Zimní olympiáda se v Česku pořádat nedá, chybí pořádný kopec. A na letní teď není doba, říká Kejval

Jiří Kejval nevidí v Česku kopec, na kterém by se dal pořádat olympijský sjezd.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Hry v Česku nebudou. Žádný takový projekt nemá podporu Českého olympijského výboru, říká jeho předseda Jiří Kejval.

Článek

Přestože se čas od času i v Česku někdo pokusí zamávat praporem s pěti spojenými kruhy, reálně se myšlenky, že by snad země měla v dohledné době pořádat olympijské hry, obávat nemusíme.

„Každý takový projekt by musel mít podporu národního olympijského výboru,” říká Jiří Kejval, předseda ČOV. A dodává, že žádný takový tu není.

Před 15 lety rozjel tehdejší primátor hlavního města Pavel Bém projekt Praha olympijská. Měl cílit ke kandidatuře české metropole na pořádání olympijských her 2016 či 2020.

Projekt skončil fiaskem, přesto nedávno proskočily v médiích hlasy experta ČSSD na oblast sportu Michala Krause či Jaroslava Bžocha, poslance za ANO, že by jim přišlo sympatické myšlenku oživit.

Nezávisle na tom pak Radoslaw Jecek, starosta obce Karpacz na polské straně Sněžky, dlouhodobě volá po zimní olympiádě, která by využila horská střediska na obou stranách hranice. Případně zapojila i německou bobovou dráhu v Altenbergu.

Jiří Kejval nad tím jen kroutí hlavou. „Bez souhlasu národního olympijského výboru žádná olympiáda být nemůže. A já o ničem takovém v posledních letech nikdy s nikým nemluvil,” zdůrazňuje Kejval.

„Z hlediska přírodních podmínek se tu zimní olympijské hry pořádat nedají. Tečka. To bych byl rád, aby bylo naprosto jasné. Nemáme tu takový kopec, na kterém by se dal uskutečnit olympijský sjezd nebo závod v super-G,” vysvětluje Kejval.

Ani variantu letní olympiády v Praze neakceptuje. „Praha má svých problémů dost i bez toho. Není na to doba.”

Jak Kejval zpětně hodnotí aktivitu Českého olympijského výboru ohledně úprav státní hymny? Proč ČOV nadále nefiguruje v roli poškozeného subjektu v dotační kauze České unie sportu? Jak Kejval vnímá změny ve financování českého sportu a roli Milana Hniličky coby vládního zmocněnce? A jak ho zaskočily kritické poznámky bývalého poslance Jiřího Holečka a Apoleny Ondráčkové z Transparency International k projektu národních olympijských center?  Vše ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované