Hlavní obsah

Zimní olympiáda v roce 2030. Sen, z něhož se Krkonoše odmítají probudit

Skoky v Harrachově, alpské lyžování ve Špindlerově Mlýně, boby v Karpaczi. Tak by mohly vypadat olympijské hry v roce 2030. O jejich pořádání usilují starostové obcí na polské straně Krkonoš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Když loni v lednu přišli starostové obcí na polské straně Krkonoš s nápadem, že by se u nich mohly v roce 2030 konat zimní olympijské hry, všichni si ťukali na čelo. A především Češi, které se Poláci rozhodli do svého plánu zahrnout. Poláci si však svůj olympijský sen sní dál a kandidaturu berou smrtelně vážně. Už mají předběžný koncept a po skončení letošní olympiády v Pchjongčchangu se hodlají do kandidatury naplno pustit.

Článek

„Je to reálné a já tomu věřím,” vypálí ze sebe Radoslaw Jecek, starosta obce Karpacz na polské straně Sněžky. „Někdo s tím musel začít a byli jsme to my. Vím, že to bude stát hodně peněz, ale počítáme s tím, že do projektu zapojíme ministerstva sportu a olympijské výbory obou zemí,” říká Jecek, který spolu s kolegy už vymyslel, kam rozmístit jednotlivé sporty.

Organizátoři by se chtěli naplno vzdálit současnému trendu megalomanských olympiád, naopak by rádi využili stávající sportoviště, která na obou stranách Krkonoš jsou, pouze by je stačilo upravit či zrekonstruovat. Například skoky na lyžích by se měly konat v Harrachově, který disponuje několika skokanskými můstky, organizátoři by využili například i sjezdovky ve Špindlerově Mlýně, zimní stadiony v Liberci a Jelení Hoře, v polské Szklarské Porebě pak arénu pro běžkaře, která prošla velkou modernizací. Pro závody bobů, sáňkařů či skeletonu by mohli buď opravit starou bobovou dráhu, která v Karpaczi chátrá už od 80. let minulého století, nebo do olympiády zapojit ještě německou stranu. Ta má v Altenbergu pro závody bobů výborné zázemí.

„Myslím, že naše země jsou schopny konkurovat velkým zemím, jako jsou Kanada nebo Čína. Byl by to projekt ukazující dobrou spolupráci v Evropské unii. Je potřeba vzít v potaz i fakt, že všechny tři země jsou velmi bezpečné,” vysvětluje starosta Szklarské Poreby Miroslaw Graf.

Souhlasí s ním i jeho nejbližší soused Jaroslav Čech (ANO 2011), místostarosta Harrachova, který je od Szklarské Poreby doslova přes kopec. „Jsem optimista, všechny takové myšlenky jsou pro Harrachov výborné. Pokud by to nebylo pompézní a megalomanské a zapojilo se do toho více zemí, je to reálné,” myslí si Čech.

Starostové českých obcí se přitom loni, kdy Poláci s myšlenkou přišli, k celému nápadu stavěli odmítavě. „To ještě neměli tolik informací,” myslí si karpaczský starosta Jecek. Ten se chce na polský a český olympijský výbor vydat hned po skončení stávajících olympijských her. Pokud se Poláci rozhodnou opravdu kandidovat, měli by přihlášku podat nejpozději v roce 2020. O pořadatelské zemi her 2030 se rozhodne už za pět let.

Reklama

Doporučované