Hlavní obsah

Zimní orkán Sabine v Německu ruší lety a fotbalová utkání

Foto: Profimedia.cz

Orkán Sabine dorazil do Německa.

Reklama

aktualizováno •

Silný vítr vstoupil v neděli z území Spojeného království na evropský kontinent. V Německu již napáchal škody. Německá meteorologická služba vyhlásila druhý nejvyšší stupeň varování.

Článek

Kvůli bouři Sabine německá letiště ruší lety. Letiště v Mnichově zrušilo do nedělního poledne na 80 vzletů a přistání, to ve Frankfurtu pak zrušilo doposud nejméně 150 letů. Většinu leteckých spojení zrušila také letecká společnost Eurowings. Řadu spojení odřekla také Lufthansa i další společnosti. Stovky letů odpadnou i v pondělí.

Silný vítr také ovlivnil vlakovou dopravu. Doprava je přerušena například na trase na nejvyšší bod pohoří Harz, horu Brocken. Německé dráhy také přerušily spoje na pobřeží Severního moře v Dolním Sasku.

Německý dopravce Deutsche Bahn večer informoval, že postupně ruší všechny spoje. Cestující v dálkových vlacích, kteří se nedostanou tam, kam potřebují, dostanou poukazy na hotel nebo budou mít možnost přenocovat ve speciálních vlacích na nádražích.

Bouře už také způsobila několik železničních nehod. Vlak z Amsterdamu do Berlína s asi 300 cestujícími krátce za německými hranicemi narazil do spadlého stromu.

Sabine změnila plány i fotbalové Bundeslize. Naplánované utkání týmů Gladbach-Kolín nad Rýnem muselo být z bezpečnostních důvodů zrušeno. Pořadatelé také odvolali plánované nedělní skoky na lyžích v rámci Světového poháru skokanských můstků ve Willingenu.

Nebezpečí se dotklo i anglické ligy. Střet týmů Manchester City a West Ham United, který byl naplánován rovněž na neděli, byl odložen.

S omezením se potýkají i německé školy. Rodiče žáků v Porýní-Falci a Sársku mají sami vyhodnotit, zda je trasa do školy bezpečná. Rozhodnutí je také na dospělých studentech vysokých škol.

Ve Spojeném království, kde bouři nazývají Ciara, způsobilo nepříznivé počasí četné záplavy a výpadky elektřiny. Bez proudu je nejméně 150 tisíc domácností. Železniční společnosti omezují vlakové spoje, trajektová spojení se ruší. Silný vítr poškodil i budovy.

Na ostrově Isle of Wight na jihu Británie naměřili maximální rychlost větru 156 kilometrů za hodinu, píše Sky News. Aerolinky za těchto podmínek zrušily desítky letů, přičemž problémy se dotkly i spojení mezi britskou metropolí a Prahou.

Podle německé meteorologické služby se ale takzvaný „zimní orkán“ v Německu vyskytuje každé dva roky.

Orkán Sabine by měl do České republiky dorazit v neděli večer. Meteorologové varují před silným větrem, který by mohl ojediněle dosáhnout až 110 km rychlosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované