Hlavní obsah

Zimola je šéfem Změny, odejít z „lokajské a směšné“ ČSSD prý nebylo těžké

Foto: Seznam Zprávy

„Už ani jižní Čechy nejsou tím, co bývaly dříve. Tedy krajem, který se dokázal Praze postavit a vzdorovat,“ míní Zimola.

Reklama

Jiří Zimola se stal předsedou jihočeského hnutí Změna 2020. Místopředsedou nového subjektu je starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Oba byli donedávna výraznými tvářemi ČSSD.

Článek

Právě Mrvka bude lídrem Změny v podzimních krajských volbách a bude zároveň jejím kandidátem do Senátu v jindřichohradeckém obvodu. Zástupci hnutí to dnes řekli novinářům.

„Změna 2020 vznikla jako spontánní reakce na to, co se děje s celostátní ČSSD. Chceme prosazovat skutečnou sociálně spravedlivou politiku, kterou ČSSD hloupě opustila. A za placená místa na ministerstvech se stala lokajskou stranou. Změna bude klást vždy důraz na sociální aspekty problému,“ uvedl Zimola. Dodal, že bude rovněž kandidovat do krajských voleb, ale zatím není jisté, na jakém místě.

Změna hodlá na svou kandidátní listinu zařadit řadu nezávislých osobností. „Také jejich podněty nám pomohly sestavit osm základních bodů, které budeme prosazovat,“ řekl Mrvka. Dodal, že se jedná například o oblast bezpečnosti, kultury a rozvoje kraje.

Hnutí Změna vzniklo z velké části z řad členů ČSSD. Zimola, který je nejvýraznější tváří politického subjektu, patřil v posledních letech mezi kritiky sociální demokracie. Své názory proti některým trendům ČSSD vyjadřoval i v době, kdy byl místopředsedou strany.

Zimola, který byl od roku 2008 do roku 2017 jihočeským hejtmanem, byl dlouhá léta předsedou jihočeské sociální demokracie. V lednu na svůj mandát rezignoval. Minulý týden jemu i Mrvkovi zaniklo členství v ČSSD, když vstoupili do Změny 2020. Do té doby byl předsedou hnutí David Slepička. Zimola dnes uvedl, že ho oslovili i lidé z jiných krajů. Proto nevyloučil, že by Změna mohla na podzim kandidovat i v jiných regionech. Zatím však podle něj nic konkrétního mimo jižní Čechy dojednáno není.

„Lidé v ČSSD se nervou za tým“

Zimola opustil sociální demokracii po dvaceti letech. Dodal, že i po takové době rozhodnutí učinit tento krok bylo v posledních týdnech celkem jednoduché.

„Předtím bylo rozhodování složitější. Ale poslední kapkou bylo to, že jsem pochopil, že už ani jižní Čechy nejsou tím, co bývaly dříve. Tedy krajem, který se dokázal Praze postavit a vzdorovat,“ popsal situaci v ČSSD v nedávné minulosti svýma očima.

V krajských volbách bojuje ČSSD o přežití.

Dodal, že definitivně se od strany odklonil loni na podzim. Tehdy jihočeská sociální demokracie prosazovala na kandidáta do Senátu v jindřichohradeckém obvodu starostu Jindřichova Hradce Stanislava Mrvku. „Předsednictvo strany ale rozhodlo, že o místo v horní komoře bude za sociální demokraty usilovat Milan Štěch. „A mně tyto nedemokratické postupy přesvědčily, že ČSSD si na žádné vnitřní demokracii zakládat nechce. Lidé ve straně se nervou za tým a za program, ale vzhledem ke slabým preferencím se každý rve za sebe a za svoje místečko,“ uvedl.

Devětačtyřicetiletý politik začínal na komunální úrovni, když nejprve vykonával funkci starosty v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. V roce 2008 se stal na devět let jihočeským hejtmanem. ČSSD vedl do krajských voleb třikrát a vždy v nich strana zvítězila. Do letošního ledna byl předsedou jihočeské sociální demokracie a v letech 2018 i celostátním místopředsedou.

Zimola dnes uvedl, že jeho politický profil se odchodem do Změny 2020 nijak nezměnil. „Stále se cítím být sociálním demokratem a nikdy jsem jím být nepřestal. Trošku mám strach, že jimi přestali být ti, kteří jsou stále ještě v ČSSD,“ řekl.

Podle něj sociální demokracii uškodilo vládní spojení s hnutí ANO. Dodal, že ČSSD promarnila šanci být ve vládě výrazná a více korigovat premiéra Andreje Babiše (ANO). „Tohle všechno vedlo k tomu, že sociální demokracie se stává lokajskou stranou a stranou, která je pro voliče směšná. A to slovo směšná je možná ještě mírné,“ řekl Zimola.

Reklama

Doporučované