Hlavní obsah

Zimola si rozvázal ruce, aby mohl útočit na Hamáčka a vystřídat ho v čele ČSSD

Reportér Seznamu Václav Dolejší k rezignaci Jiřího Zimoly.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Haškova frakce v sociální demokracii je aktivní a shání podporu pro svůj plán. Pokud jim to nevyjde, někteří raději odejdou.

Článek

Jiří Zimola si svou rezignací na post prvního místopředsedy ČSSD chtěl rozvázat ruce, aby se mohl tvrdě vymezovat vůči předsedovi Janu Hamáčkovi.

A na stranickém sjezdu příští rok v březnu ho pak nahradit v roli šéfa sociální demokracie. Dvojice si tak po roce zopakuje boj, z něhož letos v únoru vyšel vítězně Hamáček.

Takový je plán stranické frakce, která se nazývá Zachraňme ČSSD a jejímž neformálním lídrem je bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Tato skupina už delší dobu hecuje Zimolu, aby šel s Hamáčkem do přímého střetu.

Pokud Jiří Zimola na sjezdu neuspěje, jsou někteří z platformy připraveni ze sociální demokracie raději odejít. Takový krok připouští například exposlanec Zdeněk Koudelka.

Tato skupina, kterou otevřeně podporuje prezident Miloš Zeman, je poslední dobou mimořádně aktivní. Její zástupci objíždí okresní stranické buňky a před březnovým sjezdem hledají podporu.

Mezi nejviditelnější tváře frakce – kromě Haška a Zimoly – patří hejtman Vysočiny Jiří Běhounek a hejtmanka jižních Čech Ivana Stráská, ministr zemědělství Miroslav Toman, místopředseda Jaroslav Foldyna, exministři Svatopluk Němeček a Zdeněk Škromach a exposlanec Karel Šplíchal.

Pusťte si tiskovou konferenci Jiřího Zimoly: Takhle rezignoval na funkci místopředsedy, ČSSD se teď prý změnit nedá.Video: Seznam Zprávy

Levicové konzervativní křídlo si v podstatě chce „vzít zpět“ ČSSD, o kterou přišli v roce 2011 zvolením Bohuslava Sobotky předsedou. Hamáčka považují za pokračovatele sobotkovské sociální demokracie, jen bez Sobotky.

Jistotu, že uspějí, ale nemají. Středeční Zimolova rezignace je jeho kritiky vykládána jako zbabělost. Vyčítají mu, že coby první místopředseda měl rozhýbat zatuchlý stranický aparát v Lidovém domě, ale místo toho odchází.

Jak vlastně „východní křídlo“, parta kolem exhejtmana Michala Haška, hodlá ČSSD zachraňovat? Požaduje usmíření s Milošem Zemanem, ve vládě hodlá zůstat, ale s jinými ministry za ČSSD.

V rozhádané straně je jejím hlavním soupeřem „západní křídlo“ kolem liberálního plzeňského hejtmana Josefa Bernarda, které zase volá po odchodu z Babišovy vlády, prodeji Lidového domu a splacení dluhů.

Co se vlastně mezi Hamáčkem a Zimolou stalo, že se tahle dvojice, zvolená do čela ČSSD letos v únoru, rozhádala?

Až do červnového vstupu do Babišovy vlády spolu vycházeli. Tehdy ale Jiří Zimola neúspěšně prosazoval na post ministryně kultury svou spojenkyni z jižních Čech – buď jihočeskou hejtmanku Ivanu Stráskou, nebo bývalou poslankyni Vlastu Bohdalovou.

Jenže Hamáček mu nevyhověl a raději si vybral Antonína Staňka, bývalého olomouckého primátora, aby uspokojil moravské sociální demokraty. Podruhé pak naštval Zimolu, když si jako ministryni práce a sociálních věcí vybral za narychlo odstoupivšího Petra Krčála liberálku Janu Maláčovou.

Poslední pokus o smír se odehrál v polovině října v jedné pražské restauraci, kam si představitelé platformy Zachraňme ČSSD pozvali Hamáčka. Vyzývali k obměně ministrů, kdy cílem bylo nahradit Antonína Staňka na kultuře právě Zimolou.

Marně, neuspěli. Sociální demokraty tak čeká pokračování vnitrostranického boje až do března, kdy si to na sjezdu v Hradci Králové znovu rozdají Hamáček–Zimola.

Reklama

Doporučované