Hlavní obsah

Zimola složil funkci hejtmana, po aféře s dačou na Lipně končí

Jihočeský hejtman Zimola odstupuje, ČSSD vyjednává o nové koalici.

 

Reklama

Politik ČSSD a výrazný stranický oponent předsedy Bohuslava Sobotky funkci oficiálně složí na nejbližší schůzi zastupitelstva. Hejtmanem byl od roku 2008.

Článek

Den poté, co se v Jihočeském kraji rozpadla vládnoucí koalice složená ze sociálních demokratů, hnutí ANO a uskupení Jihočeši 2012, složil Jiří Zimola hejtmanskou funkci.

„Rozhodl jsem se tak proto, že současná jihočeská politická situace vyžaduje jasné a chlapské řešení. V posledních týdnech jsem byl vystaven enormnímu tlaku, kdy se vytahovaly třaskavé kauzy a to vše se považovalo jako záminka pro rozbití koalice," citovala Zimolu agentura ČTK.

Šlo především o aféru s jeho rekreační chalupou u lipenské přehrady v hodnotě pěti milionů. Tu mu stavěl šéf Jihočeských nemocnic Martin Bláha. Coby Zimolův podřízený měl příjem 7,2 milionu korun (i s odměnami), tedy reálně plných 600 tisíc měsíčně.

Připomeňte si začátek aféry: ANO tlačí na hejtmana Zimolu kvůli chalupě.Video: Václav Dolejší

V kraji se teď intenzivně dojednává nová vládní koalice.

ANO chce hledat nové koaliční partnery a už v pondělí oslovilo ODS.

Zimola v úterý řekl, že se pokusí vládě ANO zabránit. Sám chce dát dohromady alianci ČSSD, koalice Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Tento blok by měl 28 zastupitelů z 55. „Už jsme jednání zahájili a mám z něj dobrý pocit," řekl Zimola.

Reklama

Doporučované