Hlavní obsah

Zimola: Sobotka mě neumlčí. Ale nechci se s ním pouštět do války růží v ČSSD

 

Reklama

Jihočeský hejtman Jiří Zimola vysvětluje napětí, které vzniklo mezi ním a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Článek

Sobotkův oponent uvnitř strany, jihočeský hejtman Jiří Zimola říká: Do vedení ČSSD kandidovat nebudu, mlčet nebudu, ale kibicem být také nechci. Jak se v tom vyznat?

„Já bych nechtěl, aby mě teď vlastní předseda strany vyzýval k mlčení, protože si myslím, že půjdeme-li do následujícího roku jako mlčící stádo, tak je možné, že to je stádo, které jde na porážku a mně se moc na porážku jít nechce," řekl jihočeský hejtman v rozhovoru pro Seznam. „Přiznávám, že mohu jít předsedovi Sobotkovi na nervy tím, že vyslovuji jasně a zřetelně své názory."

Vždyť já Sobotku probudil

Zimola je dokonce přesvědčen, že svou kritikou vybudil premiéra k aktivitě. „Snažím se svými vyjádřeními vybudit určitou dynamiku a aktivitu ve straně. Proto možná i předseda Sobotka cítil, že musí něco nastartovat, udělat, proto se nyní vyjadřuje otevřeněji, bojovněji, což je určitě dobře," uvedl Zimola. Tvrdí, že si dobře uvědomuje, že ČSSD je ve složité situaci. Ale přesto si stěžuje, že vedení doposud nepředložilo žádné zhodnocení krajských a senátních voleb, natož strategii pro sněmovní volby v příštím roce.

Na rozdíl od dalšího Sobotkova oponenta, poslance Jeronýma Tejce, však Zimola překvapivě nechce kandidovat ani do vedení sociální demokracie. Tejc oznámil, že se bude ucházet o post prvního místopředsedy. „Znovu opakuji, že mým cílem ani na okamžik nebylo uzurpovat pro sebe, nárokovat si pro sebe nějakou funkci ve vedení strany, ale spíš to, aby ten můj hlas byl slyšet a aby k něčemu mé kolegy vybudil. To se evidentně podařilo," říká.

Kibic a válka růží

Proč se tedy neucházet o křeslo ve vedení ČSSD a tam prosazovat svou vizi než jen ze závětří kritizovat? „Uvědomuji si, že je velmi pohodlné chodit kolem stolu a jenom koukat každému do karet a kibicovat. A já nechci být vnímán jako ten laciný kritik a kibic, který bude jenom provokovat. Odmítám se nechat vtahovat do nějaké války růží, která začíná bohužel propukávat, odmítám se stát tím, na koho se pak ukáže, že z jeho viny je volební výsledek špatný, nebo horší, než jsme čekali."

Premiér Sobotka nicméně v tématu „války růží v ČSSD" na Zimolu jasně ukazuje. „Jestli si myslí, že ji rozpoutal člověk, který ve svém kraji vyhrál volby, který se stal potřetí hejtmanem a který tak obhájil svou pozici, narozdíl od předsedy strany, který již poněkolikáté dal všanc svou funkci při případném neúspěchu, tak na to snad ani nemám co říct," reaguje Jiří Zimola.

Kandidujte proti mně, vyzval Sobotka Tejce a Zimolu v rozhovoru pro Seznam Zprávy:

Reklama

Doporučované