Hlavní obsah

Zimolova obrana: Jsem oběť, mou chalupu prověří audit a mám prezidentovy sympatie

„Pan prezident vzal mé vysvětlení s uspokojením na vědomí," oznámil Zimola při odchodu z Hradu.

 

Reklama

Jihočeský hejtman si nechává udělat audit na stavbu své chalupy. Ale hlavně bojuje o místo na kandidátce do Sněmovny, odkud ho chce vyškrtnout Bohuslav Sobotka.

Článek

Poslední den ve funkci jihočeského hejtmana byl Jiří Zimola na Pražském hradě. K audienci u svého spojence, prezidenta Miloše Zemana, se objednal, aby mu vysvětlil svou kauzu, kvůli níž rezignoval. A také aby si postěžoval na roli oběti.

„Jsem rád, že mi pan prezident vyjádřil sympatie. Jsem rád, že jsem měl panu prezidentovi možnost vysvětlit podrobnosti těch takzvaných Zimolových kauz. Pan prezident vzal mé vysvětlení s uspokojením na vědomí," oznámil Zimola při odchodu z Hradu.

Zimola sám rezignoval poté, co vyšlo najevo, že rekreační chalupu na Lipně mu staví jeho „podřízený", šéf Jihočeských nemocnic, Martin Bláha. Tedy muž, jemuž Zimolovo vedení kraje dávalo vysoké odměny, takže si přišel na 600 tisíc korun měsíčně.

Jiří Zimola zvolil totožnou obrannou taktiku, jako každý politik v takové situaci. Téměř učebnicovou. Nejprve na Hradě oznámil, že si právě nechává zpracovávat audit, který způsob stavby lipenské chalupy ozřejmí. Zveřejnit jeho výsledky chce v květnu.

A stejně jako všichni politici v úzkých se staví do role oběti nějakého spiknutí. Ze svého pádu obvinil kolegy z vedení strany. I prezidentu Zemanovi řekl, že má podezření, jak celá kauza byla koordinovaná některými lidmi z vedení ČSSD.

Jinak ovšem končící hejtman i dnes vystupoval velmi sebejistým dojmem. Zimola, jenž patří mezi hlavní odpůrce Bohuslava Sobotky, dnes hraje o svou budoucnost v politice. Chce být na posledním místě jihočeské kandidátky ČSSD v říjnových sněmovních volbách.

Jenže vedení sociální demokracie, které kandidátky schvaluje, zvažuje, že Zimolu úplně vyškrtne.

„Jméno sociální demokracie v jižních Čechách je spojeno s mým jménem. Chci pevně věřit, že strana se stočtyřicetiletou hrdou minulostí nebude praktikovat jakékoli nedemokratické praktiky,“ řekl končící hejtman.

Reklama

Související témata:

Doporučované