Hlavní obsah

Zimolův plán se otáčí proti němu a ČSSD na jihu mu to dala jasně najevo

Jiří Zimola.

Reklama

Jeden z nejznámějších sociálních demokratů Jiří Zimola rozehrál partii, která jej může vymazat z české politické mapy.

Článek

Někdejší jihočeský hejtman a krátce i druhý muž vládní strany, která patřila dlouhé roky k hegemonům české politické scény, ale nyní podle průzkumů balancuje na hranici volitelnosti, otevřel cestu, jak v nadcházejících krajských volbách kandidovat na jiné kandidátce než domovské ČSSD.

Místo toho, aby sebou strhl masu nespokojenců, jihočeští straníci se jej začali bát.

Rozpoutal tak na jihu Čech pohyb, který jej může vystrnadit z čela krajské stranické buňky a který může omezit jeho vliv na podobu kandidátky ČSSD. Straníci mu totiž přestali věřit a obávají se, že Zimolova „zadní vrátka”, tedy nový projekt Změna 2020, jsou zadními vrátky jen pro něj a jeho nejbližší, ne pro jihočeskou ČSSD jako takovou.

Tři okresy již požádaly krajské vedení, aby svolalo mimořádnou krajskou konferenci, která by měla do třiceti dnů rozhodnout, kdo je jihočeský lídr ve straně a do krajských voleb a zda Zimola a jeho věrní s legendou o Změně 2020 jsou pro zbytek straníků důvěryhodní.

Navíc v sobotu jeden ze zmíněných okresů – konkrétně českobudějovický – na své nominační konferenci s naprostou většinou řekl, že chce současnou hejtmanku Ivanu Stráskou jako lídryni a že Zimolův projekt Změna 2020 bere jako konkurenční a ne jako výzvu ke spolupráci.

Ivana Stráská byla rozhodnuta z politiky odejít, nyní Seznamu řekla, že jí dění na jihu Čech kříží plány. „Pokud budu kandidovat, tak jedině za ČSSD. Kandidovala jsem za ČSSD v době, kdy byla na vrcholu a nepokládám za vhodné ji opouštět, když je v úzkých,“ uvedla.

Nutno dodat, že Ivana Stráská je jihočeskou ČSSD i oranžovými politiky napříč republikou brána jako nezpochybnitelná autorita a úspěšná hejtmanka, která je jednou z mála, jež má šanci v krajských volbách uspět.

A co se tedy děje na jihu Čech? „Je to takový pud sebezáchovy. Zimola s nikým mimo svůj fanklub nekomunikuje a mezi straníky roste strach, aby v době, kdy je kandidátka hotová a nedalo by se s ní hýbat, tak by ji jeho příznivci ve velkém opustili a tím přivodili její krach,” líčí situaci v jižních Čechách zdroj Seznamu, který se podílí na vyjednávání o krajských volbách.

Zimolovi a jeho nejvěrnějším se drtivě podařilo ovládnout krajské vedení, které o politice ČSSD na jihu Čech rozhoduje, sestavuje z velké míry kandidátku a vybírá i volebního zmocněnce, jenž může na poslední chvíli do podoby kandidátky zasáhnout.

Nedůvěru vzbudilo Zimolovo lavírování v posledních dnech, kdy z vyjádření předsedy Jana Hamáčka i Jiřího Zimoly nebylo zřejmé, jak to kdo s kandidátkou Změny 2020 myslí.

Zimolův spojenec David Slepička, který nové hnutí na vnitru registruje, Seznamu potvrdil, že v registraci pokračuje a že on je připravený ze strany odejít. Bez ohledu na to, jak se Zimola rozhodne.

Sám Zimola podle Seznamem oslovených straníků napříč Jihočeským krajem ještě nedávno tvrdil, že Změna 2020 má být platforma, která má na kandidátku ČSSD přivést nestraníky. Zároveň v rozhovorech přiznával, že vzniká i z jeho obavy, aby se neopakovala situace, kdy jej centrální vedení v Lidovém domě z kandidátky vyškrtlo.

„Je to vlastně taková zaparkovaná prázdná schránka,” přiznal jeden se Zimolových věrných stoupenců. „Zatím se ale nic neděje,” dodal.

Podle posledního tahu s registrací to vypadá, že Zimola nevěří ani nedávnému příslibu Lidového domu, že nic takového nehrozí a že Zimola má jisté místo v první pětici.

Sám jihočeský politik se přímé odpovědi vyhýbá. „Nemám žádný zájem v současné době veřejně odhalovat ryze interní stranické debaty. Platí, že přípravu na krajské volby nepodceňujeme a to, na co se ptáte, se veřejnost v pravou chvíli dozví,” napsal Zimola Seznamu, když se jej ptal, jaká je jeho současná pozice, tedy zda chce nebo nechce kandidovat za sociální demokracii a jaké jsou obecně jeho cíle.

V rozbouřené atmosféře na jihu Čech si místo toho od hlavního aktéra například na sociálních sítích přečtete, že v Nové Bystřici – odkud Zimola pochází – mají nově stále strážícího strážníka – tedy figurínu, která má zastrašit rychle jedoucí řidiče.

Zimolovi příznivci i odpůrci si pak ticho z Nové Bystřice vysvětlují tak, že Zimola přemýšlí, co dál a že je reakcí okolí zaskočen. Nepodařilo se mu totiž strhnout další nespokojence.

„Probíhají okresní konference, které dál schvalují kandidáty na krajskou kandidátku ČSSD. A to beze Změny 2020,” řekl Seznamu jeden z jihočeských straníků, který se dění bezprostředně účastní a který rovněž patří k Zimolovu pevnému jádru přívrženců.

Minulý týden se sešli straníci z českokrumlovského okresu, shodou okolností jedni z prvních, kteří se dozvěděli, že někdo z jihočeské ČSSD registruje na Ministerstvu vnitra alternativní uskupení.

„Bylo to překvapení,” líčil Seznamu jeden z nich. „Nikdo z toho není moudrý,” říká i po týdnu další.

Oba nešetří kritikou směrem k pražskému vedení strany, ale kandidovat za někoho jiného než za ČSSD neuvažuje údajně v jejich okrese nikdo. A vážnost situace dokresluje i již zmíněné sobotní jednání, které vyústilo v hlasování na téma, kdo by měl být jihočeský lídr. V něm současná hejtmanka Ivana Stráská s přehledem Zimolu porazila.

Reklama

Doporučované