Hlavní obsah

Žirafy potichu vymírají, za třicet let zmizela třetina kusů

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Počet jedinců se za posledních třicet let snížil ze 155 na 97 tisíc.

Článek

Populace žiraf za posledních 30 let dramaticky poklesla. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) se počet jedinců snížil ze 155 tisíc kusů v roce 1985 na 97 tisíc v roce 2015. Podle odborníků tak druh čelí „tichému vymírání".

Velkým problémem, který za vymíráním stojí, je nejen rozšiřování zemědělských oblastí a s tím spojená ztráta jejich přirozného prostředí, ale také pytláctví a občanské nepokoje v mnoha částech Afriky, během kterých jsou pro místní skvělým zdrojem potravy. „Je to velké zvíře, které může nakrmit spoustu lidí," řekl BBC Julian Fennessy, spolupředseda skupiny odborníků na žirafy v rámci IUCN.

Do nedávna byly žirafy považovány za nejméně ohrožené. V nejnovějším Červeném seznamu ohrožených druhů, který IUCN vydává každé dva roky, je však svaz označil za zranitelné, což znamená, že za tři generace jejich populace klesla o více než 30 procent. Druhům zařazeným v této skupině hrozí v případě nezměněných podmínek ve střednědobém horizontu velké nebezpečí vyhynutí. Kromě žiraf je zde zařazen například slon africký či žralok bílý.

„Zatímco tady panovaly velké obavy o slony a nosorožce, žirafy stály poněkud mimo. Jejich počet naneštěstí prudce klesl. Byli jsme velice překvapeni tím, že došlo k takovému poklesu během tak krátké doby," uvedl Fennessy.Přestože je velice pravděpodobné, že v určitých lokalitách žirafy vyhynou, experti jsou podle BBC optimističtí a věří, že se jejich populaci podaří zachránit. Podle Chrise Ransoma z Londýnské zoologické společnosti existuje mnoho případů úspěšné ochrany ohrožených druhů a žirafy můžou být jedním z nich. Jako příklad dobrého spravování divoké přírody uvádí jižní Afriku, kde se narozdíl od ostatních částí kontinentu daří zachovat migraci zvěře mezi různými oblastmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované