Hlavní obsah

Nižší zisk, více majetku. Realitní skupina CPI hlásí pololetní výsledky

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Majoritní akcionář CPI Property Group Radovan Vítek.

Reklama

Největší středoevropská realitní skupina CPI Property Group, za níž stojí druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek, vydělala za první pololetí letoška 2 miliony eur, meziročně o 99 procent méně. Jsou vidět dopady koronaviru.

Článek

Propad čistého zisk, růst příjmu z nájmů a růst nemovitostního portfolia. To jsou výsledky realitní skupiny CPI Property Group (CPI) za první pololetí letoška. Vyplývá to z jejího pololetního hlášení. Čistý zisk klesl za prvních šest měsíců o 99 procent na dva miliony eur. Loni v pololetí hlásila skupina druhého nejbohatšího Čecha 166 milionů eur. Důvodem je především přecenění jejich hotelů, na které zatím dopadla nejvíce koronavirová opatření, směrem dolů.

CPI Property Group v číslech

Hrubý příjem z nájmů: 173 mil. eur (růst o 11 %)

Celkové příjmy: 291 mil. eur (pokles o 9 %)

Čistý příjem: 168 mil. eur (beze změny)

Provozní zisk EBITDA: 164 mil. eur (plus 15 %)

Čistý zisk: 2 mil. eur (minus 99 %)

Zdroj: pololetní výsledky CPI Property Group, procenta označují meziroční změnu

Na druhou stranu skupině rostlo nemovitostní portfolio, protože nakupovala kancelářské budovy ve Varšavě a třetinový podíl v realitní skupině Globalworth. Na konci června tak dosáhlo výše 9,8 miliardy eur, což byl meziroční osmiprocentní nárůst. „Měli jsme úspěšnou první polovinu roku. Rostlo nám nemovitostní portfolio, příjmy z nájmů i obsazenost,“ uvedl výkonný ředitel CPI Martin Němeček.

Úměrně růstu majetku se zvýšila také zadluženost. Skupina vydávala dluhopisy na svou expanzi a také jako přípravu na horší časy. Podařilo se jí tak prodloužit splatnost dluhů. Poměr zadlužení vůči majetku (LTV) tak vystoupal na 42,5 procenta (za poslední půlrok o 6 procentních bodů výš), což dává skupině ještě komfortní pozici vůči věřitelům. Čisté příjmy z byznysu se meziročně nezměnily a dosáhly 168 milionů eur. Bez nových akvizic by byl výsledek horší.

Reklama

Doporučované