Hlavní obsah

Získal by každý člen vlády bezpečnostní prověrku? Šlechtová versus Bublan

Sledujte Duel Karly Šlechtové a Františka Bublana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Všichni členové vlády by měli mít prověrku na stupeň tajné. S takovým návrhem přijde bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová z hnutí ANO. Současná praxe je, že se šéfové daných resortů mohou seznámit s utajovanými informacemi bez podobného prověření. Není to poprvé, co politici téma prověrky vyzdvihují. Nedávno se hnutí STAN neúspěšně snažilo zpřísnit podmínky pro hradního kancléře a zavázat ho zákonem k povinnosti mít prověření na stupeň přísně tajné. Bude pokus Karly Šlechtové úspěšnější? A má mít třeba ministr kultury skutečně takové osvědčení, aby mohl dobře rozhodovat o platech umělců?

Článek

Diskutovat budou poslankyně a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) a senátor a nekdější ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Karla Šlechtová o svém nápadu na prosazení prověrek informovala na twitterovém účtu, kde napsala, že by každý člen vlády měl mít prověrku minimálně na stupeň „tajné”, a dodala, že „někteří i NATO secret“. Sama má prý ale pochybnosti, kdo by na takový stupeň prověření dosáhl. „V tuto chvíli si pokládám otázku, zda vůbec někdo z naší vlády by ji získal... Navrhnu do zákona,” stojí v jejím vyjádření na sociálních sítích. Poslankyně s návrhem přišla jen chvíli poté, co se dozvěděla, že s ní už premiér Andrej Babiš (ANO) ve své druhé vládě jako s ministryní obrany nepočítá.

Případ Mynář, Koten, Poche

Téma prověrek rezonuje na české politické scéně dlouhodobě. V centru zájmu je například hradní kancléř Vratislav Mynář, který si o prověrku sám požádal, na stupeň přísně tajné ji ale nezískal a Národní bezpečnostní úřad zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se teď brání soudní cestou.

O bezpečnostní prověrku si podle serveru iROZHLAS.cz požádal také předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten z SPD. Tu po něm žádala strana TOP 09. Kotenova nominace do čela bezpečnostního výboru totiž vyvolala mezi některými členy otázky zejména kvůli obsahu jeho facebookového profilu. Ve výboru čelil dotazům, které se týkaly například informací, že v minulosti sdílel poplašnou zprávu o úniku záření z francouzské jaderné elektrárny.

Pirátským poslancům zase vadí angažmá Miroslava Pocheho na Ministerstvu zahraničí. Kritizují nejen to, že jako europoslanec by neměl zastávat žádnou administrativní funkci, ale i to, že kandidát ČSSD na šéfa diplomacie v Černínském paláci působí bez bezpečnostní prověrky.

Reklama

Doporučované