Hlavní obsah

Získali jsme audit: Fajt padl kvůli smlouvě, Národní galerie mu vyplatila více než milion

Foto: Jan Handrejch /Právo/ , Profimedia.cz

Národní galerie svému šéfovi Fajtovi vyplatila loni více než milion korun.

Reklama

aktualizováno •

Ministr kultury odvolal šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Seznam má k dispozici podklady, o které se Antonín Staněk opřel, když o konci Fajta rozhodl. Ten považuje důvody svého odvolání za zástupné. Podle něj jde o politiku.

Článek

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt si loni ke svému platu nechal na konci roku poslat odměnu ve výši téměř 1,2 milionu korun. A to na základě smlouvy o vytvoření autorského díla, kterou se svým vlastním šéfem uzavřela Národní galerie v Praze 20. prosince 2018.

Z interního auditu, který si nechalo vypracovat ministerstvo kultury a který má redakce Seznam k dipozici, dále vyplývá, že smlouva byla uzavřená podle autorského zákona a týkala se odborného autorského dohledu pro osm výstavních projektů. Šlo o akce spojené se stoletým výročím české státnosti.

Podle výsledků vnitřní kontroly byla částka 1 120 000 korun vyplacena Fajtovi 31. prosince 2018.

Ukázka smlouvy mezi Fajtem a Národní galerií.

Jiří Fajt v první reakci na své odvolání řekl, že důvody ministra kultury odmítá. A že jde o politický krok.

Pro Seznam Fajt uvedl, že autorská smlouva na více než milion korun je podle něj standardním nástrojem, který pokrývá tvůrčí a uměleckou činnost. Nejde o nic nelegitimního, resort kultury jich uzavřel celou řadu. Smlouva a částka v ní obsažená se opírá o vládní usnesení z roku 2017.

Pokud jde o kontrolu v Národní galerii, Fajt potvrdil, že začala v pondělí a pokračuje. Ještě dnes ráno podle něj kontroloři, s nimiž mluvil, nevěděli, že Fajt již NG nevede. Sám se o kroku ministra dozvěděl dnes v devět hodin ráno.

Vyjádření Jiřího Fajta pro Seznam.Video: Jaroslav Gavenda

Kontroloři podle dokumentů, které Seznam získal, rozporují i to, kdo milionovou smlouvu s Fajtem uzavřel. Byla to kancléřka Národní galerie Eva Giese. „(…) tedy přímá podřízená generálního ředitele NG, který byl v roli dodavatele, tedy druhé smluvní strany,“ stojí v předběžných závěrech kontrolora Miroslava Mouchy.

Ten také s odvoláním na podpisový řád galerie uvedl, že Giese měla oprávnění uzavírat smlouvy s objemem plnění do půl milionu korun. „V tomto případě by tedy došlo ze strany kancléřky k překročení stanovené působnosti, k podpisu této smlouvy nebyla oprávněna.“

V dokumentu nazvaném Předběžná informace z kontroly pak Moucha uvádí, že: „Dle ústavní informace GŘ Jiřího Fajta bude obdobná smlouva s ním sepsána i na rok 2019.“

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ve čtvrtek před polednem na tiskové konferenci uvedl, že na Fajta podal dvě trestní oznámení.

Není bez zajímavosti, že podobný problém s penězi musel nyní již bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt vysvětlovat i na konci roku 2014.

Tehdy list MF Dnes upozornil na to, že Národní galerie sháněla sponzora pro uskutečnění výstavy Oskara Kokoschky v Praze a při té příležitosti navrhla, aby kromě částky na podporu umění ve výši 3,2 milionu korun byla součástí daru i částka 1,3 milionu, která měla být účelově vázána na zlepšení platu ředitele Fajta. List konkrétně citoval z tehdejšího návrhu, že peníze – 1,3 milionu – měly jít „účelově na 12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění generálního ředitele Jiřího Fajta“.

Ve finální smlouvě o daru s Komerční bankou se však částka pro ředitele už neobjevila.

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt před více než 4 lety informaci podle listu přiznal. MF Dnes parafrázovala tehdy prohlášení Národní galerie, že „bylo vše v souladu s právním řádem a v zahraničí je to běžné“.

Situaci z roku 2014 slíbil prověřit tehdejší ministr kultury Daniel Herman.

Reklama

Doporučované