Hlavní obsah

Získali jsme svědectví, jak komunisté krotili duchy. Jedenáctiletý kluk skončil v blázinci

Záhady Josefa Klímy: Jak se komunisté v roce 1986 vypořádali s lomozícím duchem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lomozící duch neboli Poltergeist je dosud neobjasněný jev, který se v Čechách objeví jednou za několik let. Skeptici tvrdí, že neexistuje, ostatní se ho snaží vysvětlit a komunisté na někoho svést.

Článek

V prosinci 1985 se v jednom z rodinných domů v Bohučovicích na Opavsku začaly dít podivné věci. Nejprve se ozývaly záhadné rány, následně cosi propálilo sklo v okně a hned nato se začal sám od sebe likvidovat interiér domu.

Podle několika svědků domem létaly předměty, pohyboval se těžký nábytek, sama od sebe odlétávala omítka ze zdí, cosi vytrhalo ze zdi přibetonované obklady, aniž by se poškodily. Rozhoupal se lustr a vyletěl oknem ven.

Záhadné jevy písemně potvrdilo několik nezávislých svědků. V průběhu týdnů se navíc stupňovaly. Vyvrcholily 6. ledna 1986, kdy v domě během dvaceti minut vzplanulo víc než dvacet požárů. Požárů velice podivných, protože vzplál například dubový stůl anebo jídlo v lednici.

Na místo přijeli vyšetřovat pracovníci psychoenergetické laboratoře VŠCHT, ale i příslušníci Veřejné a posléze i Státní bezpečnosti.

Jakmile se o podivných jevech dozvěděli funkcionáři krajského výboru KSČ, zasáhl samotný krajský tajemník Miroslav Mamula, jinak neomezený vládce severní Moravy a Slezska. Podle svědků měl říct, že takové věci se mohou dít někde v Americe, ale v socialistickém Československu a v ocelovém srdci republiky před krajským sjezdem komunistů strašit nemůže.

Nařídil proto urychlené vyšetření. A podřízení soudruzi tehdy jeho pokyn promptně splnili. Jako svůj terč si vybrali nejmladšího člena domácnosti, tehdy jedenáctiletého Tomáše. Zcela v rozporu s tehdejšími zákony ho zavřeli na psychiatrii a pod pohrůžkou další hospitalizace ho přiměli k přiznání, že jevy, které by fyzicky nemohl zvládnout, udělal on.

Vyzpovídali jsme přímé účastníky podivných jevů a objevili dosud nepublikované dokumenty v archivech, které ukazují, jak si komunistický režim nevěděl s lomozícím duchem rady. Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Soudce trpí Alzheimerem, přitom dál rozhoduje o lidských osudech. Získali jsme svědectví, jak komunisté krotili duchy. A glosa Šimona Pánka o čínské bublině.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované