Hlavní obsah

Získat práci ve vyšším věku bylo bez šance. Paní Eva našla cestu přes štrúdl

Před padesátkou Eva Brabcová restartovala život. Nemohla najít práci, začala proto podnikat.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Eva Brabcová začala péct štrúdly poté, co nemohla řadu měsíců najít práci. I v době nízké nezaměstnanosti mají lidé kolem padesátky na trhu práce problémy. Stále častěji se proto pouštějí do podnikání.

Článek

V sedmačtyřiceti letech nemohla Eva Brabcová jako dlouholetá distribuční ve vydavatelstvích najít žádné zaměstnání ve svém oboru. Rozhodla se začít podnikat.

„I když jsem šla na pohovor, kde jsem si myslela, že přesně mě potřebují, tak mě přijímal třicetiletý manažer a cítila jsem, že jsem pro něj stará,“ popisuje podnikatelka. Otevřela si proto malou pekárnu, kde připravuje štrúdly.

„Práci jsem hledala ještě alespoň půl roku při tom, co jsem podnikala, ale zjistila jsem, že jsem bez šance. Tak jsem si řekla, že tohle je moje práce a musím pro to udělat všechno,“ říká Eva Brabcová.

Čechů, kteří začínají podnikat v pozdějším věku, přibývá. A to i v dnešní době rekordně nízké nezaměstnanosti.

Podle statistických údajů Ministerstva průmyslu a obchodu mají nejvíce živností lidé po čtyřicítce. Mezi posledním čtvrtletím loňského roku a prvním čtvrtletím letošního se ale zvýšil i počet podnikatelů nad 61 let.

Rozjet byznys kolem padesátky

Monika Červíčková ze sdružení Plus 50, které pomáhá nezaměstnaným padesátníkům najít práci, tvrdí, že starší lidé mají problém se uplatnit. Doporučuje jim proto začít podnikat. Další padesátníci a starší mají živnost, aby si přivydělali. Typickým příkladem jsou například účetní.

Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků zase zmiňuje rostoucí trend manažerů z korporací, kteří kolem padesátky rozjíždějí vlastní byznys.

„Takový člověk může být překvalifikovaný, může být drahý, pro někoho může být takzvaně neperspektivní, takže je teď otázka, jak tyto lidi dostat do hry,“ říká Havlíček.

Nezaměstnanost lidí nad 50: Nepřiznávejte věk v životopisech.

Reklama

Doporučované